Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Boter op kamertemperatuur blijkt belangrijker te zijn dan je misschien denkt. Als je ingrediënten een verschillende temperatuur hebben kan je beslag namelijk in de schift springen, bijvoorbeeld door het toevoegen van koude boter aan een beslag op kamertemperatuur. 

"Een geschift beslag is niet goed gemengd en korrelig",  zegt Koopmans, patissier en eigenaresse van Delicious Sweetness in Den Haag. Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. "Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen."

Boter op kamertemperatuur kun je opkloppen en dat is goed, want opgeklopte boter kan lucht vasthouden. Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen (room)boter en margarine? >

Smaak 

Qua smaak heeft het gebruik van té koude boter niet perse gevolgen, volgens Koopmans. "Boter op kamertemperatuur doet wel veel voor de consistentie van je gerecht." Wel benadrukt Koopmans het gebruik van échte roomboter in plaats van margarine. "Dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur, maar die echte roombotersmaak proef je wel terug. Het smaakt voller."

Ongeduldig

Mocht je geen tijd hebben om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is, heeft Koopmans nog een tip. "Rasp je boter, of snijd het in kleine stukjes. Dan wordt het sneller warm. Of gebruik gewoon de magnetron. Echte roomboter is het waard."