Vlees platslaan

Je hebt ze vast al eens gezien: de hamers in de keuken. Deze zijn niet bedoelt om iets tot puree te slaan, maar om vlees te bewerken. Vaak hebben de hamers twee kanten: een platte en een gekartelde kant. Hiervoor gebruik je ze.

Vleeshamer

De gekartelde kant gebruik je om het vlees malser de maken. Hiermee zorg je ervoor dat het weefselstructuur van het vlees veranderd. Dit maakt het vlees malser. Gebruik de hamer overigens niet direct op je dure slagersbiefstuk - dat zou zonde zijn en onnodig. Wel is het geschikt voor taaiere vleessoorten als kipfilet of varkenslappen. Mocht je nu geen vleeshamer in huis hebben, maar je vlees wel een klap willen verkopen kan dit uiteraard ook met ander keukengerei zoals een deegroller.

Vleesklopper

De andere, platte kant, wordt de vleesklopper genoemd en gebruik je om vlees platter te slaan. Dit wordt onder andere gebruikt bij het maken van schnitzel. Platgeslagen vlees zal overigens weer wat opbollen tijdens het bakken. Om dit te voorkomen kun je het vlees paneren na het platslaan. Let ook op dat platgeslagen vlees sneller uitdroogt. Hamer je vlees daarom altijd net voordat je het bakt.