Vis paneren kan op allerlei manieren. Je kunt kiezen voor grof broodkruim, een licht laagje bloem of Aziatische panko (een kruimelig en lichtzoete coating). Wij leren je meer over de Britse variant: een luchtig, knapperig maar glad beslag. Ideaal om ‘fish and chips’ van te maken. De vis blijft intact en het beslag is niet overheersend. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Fish, not just for Fridays anymore.

Een bericht gedeeld door Hammerhead's (@hammerheadsonottawa) op

De vis

De Britten maken vooral gebruik van verse kabeljauw (cod), schelvis (haddock) of koolvis (pollock). Truth be told: je kunt elke witvis gebruiken die je maar wilt, zo lang de vis een stevige structuur heeft zit je gebakken - of gefrituurd in dit geval. Tip: voor kinderen kun je de hele filets in stukken snijden.

Het beslag

Het beslag hoort luchtig en krokant te zijn. Je maakt dit luchtige beslag door rijsmiddel en/of koolzuurhoudende drank toe te voegen. Hiervoor kun je spuitwater of zelfs bier gebruiken. 

Een andere tip is het gebruiken van ijskoude ingrediënten. Zet een schaal bloem 15 minuten in de vriezer voor bereiding en zorg dat de koolzuurhoudende drank ijs- en ijskoud is. Het koude beslag in combinatie met heet frituurvet geeft de ideale crunch aan de vis.

Recept gepaneerde vis

Ingrediënten
- 4 witvisfilets
- 400 gram bloem (15 minuten van te voren in de vriezer)
- 3 el bakpoeder
- 550 ml extra koud bier
- frituurolie
- citroen
- zout

Benodigdheden
- frituurpan
- keukenpapier

Bereiding
Verwarm het frituurvet tot 185 graden.  Meng de koude bloem met het bakpoeder en een snuf zout door elkaar. Voeg 250 ml koud bier toe en klop met een vork tot een dikke pasta. 

Dip de visfilets één voor één in het ruime beslag en laat voorzichtig in frituurvet zakken. Stop de pan niet vol, maar zorg dat de gefrituurde vis genoeg ruimte heeft in het vet. Frituur de vis zo’n 4 a 6 minuten en keer af en toe.

Wanneer de vis een lichte, goudbruine korst heeft mag hij uit het vet. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct. Knijp eventueel wat citroensap uit over de vis.