Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Vers in restaurants
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
De Smaken van Oostenrijk

Vers in restaurants

Nieuws
Vers in restaurants

Hoe vers zijn de gerechten in restaurants eigenlijk? Als je uit eten gaat, mag je verwachten dat de koks hun uiterste best hebben gedaan om het menu vers te bereiden. Toch wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van halffabricaten, zogenaamde convenience-producten, diepgevroren ingrediënten of zelfs volledige kant-en-klaarmaaltijden.

In Frankrijk is daar een maatregel op gevonden. Fernand Siré wil restaurants die volledig vers koken belonen door een soort sterrensysteem te introduceren, waarmee vers herkenbaar wordt voor de consument. Dit schrijft hij in een wetsvoorstel. Het gaat hem om het in stand houden van de klassieke Franse maaltijd, en het ‘savoir-faire’: de kennis en kunde van de kok.

Zou een dergelijk idee in Nederland ook werken? Hier weten wij immers ook maar zelden wat we nu echt eten wanneer we uit eten gaan. Lokaal en seizoensgebonden zijn absolute trends, maar dat betekent niet dat de ingrediënten die chefs gebruiken ook echt vers zijn. Volgens marktonderzoek van Foodinc. blijkt dat steeds meer koks verse producten lokaal inkopen (8% meer ten opzichte van vorig jaar), maar ook dat minder koks vinden dat convenience-producten leiden tot smaakvervlakking (15% minder dan vorig jaar). Toch vindt nog steeds 50% van de koks dat dergelijke producten niet thuishoren in de professionele keuken.

Danny Jansen, kok en presentator van het programma Grenzeloos Koken, is het er zeker mee eens dat kant-en-klaar producten en halffabricaten niet thuishoren in restaurants. Hij vindt het een goed idee dat restaurants beloond worden voor het gebruik van eerlijke producten, de ambachtelijkheid van de keuken is immers iets om trots op te zijn! Bovendien neemt een kok zichzelf en zijn gasten in de maling wanneer er gebruik wordt gemaakt van kant-en-klaarmaaltijden, vindt hij.

Het lijkt echter wel lastig uitvoerbaar om een dergelijk systeem te gaan hanteren in Nederland. Wie moet de vers-predicaten gaan uitdelen? En bovendien: wat is vers? Danny: “Groente die je in de supermarkt koopt, zijn soms al dagen weg, terwijl ze binnen een paar uur van het land naar de vriezer gaan. Je hebt dan veel meer vitamine- en smaakbehoud. Vers is een moeilijk begrip.”.

Al is een waarderingssysteem voor verse producten in de horeca dus best een goed idee, het is lastig uitvoerbaar. Wat vind jij? Mogen in restaurants alleen verse ingrediënten gebruikt worden of is het heus niet erg als de visfilets uit de diepvries komen? Heb jij liever een heerlijke pastasaus die de chef heeft ingekocht bij een gespecialiseerd bedrijf of een verse versie die misschien minder smaakvol is? Praat mee via ons forum. 

 

Vers in restaurants

Ook interessant

  • Drie soorten gevulde eieren

    Gevulde eieren zijn het ideale hapje tijdens de borrel of brunch! Hugo deelt het basisrecept en 3 luxe gevulde eieren-variaties. Aan de slag!

    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 4,5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Hugo Kennis
    Hugo Kennis de Brigade

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Culinaire aanraders in Gmunden
    Nieuws
    Aangeboden door:
    Oostenrijk
  • 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
    Nieuws
    Aangeboden door:
    Oostenrijk
  1. 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
  2. Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
  3. Hier moet je eten in Graz
  4. 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
  5. Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
  6. Kan Hugo schapenhoeden als een local?
  7. Hugo proeft de Wild Atlantic Way
  8. Hugo ontdekt de Ierse dans
  9. Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
  10. Zo leef je authentiek in Dingle
  11. Zo leef je als een echte Dubliner
  12. Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
  13. &C x 24Kitchen - tips and tricks
  14. Is kwark gezonder dan yoghurt?
  15. Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
  16. 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
  17. Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
  18. Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
  19. Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
  20. Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 23:20 - 23:50
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  2. 23:50 - 00:30
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  3. 00:30 - 01:30
    The F Word
    (Nu op tv)
  4. 01:30 - 02:40
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  5. 02:40 - 03:25
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  6. 03:25 - 03:50
    Gino's Italy: Secrets of the South
    (Nu op tv)
  7. 03:50 - 04:15
    Gino's Italy: Secrets of the South
    (Nu op tv)
  8. 04:15 - 04:40
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  9. 04:40 - 05:05
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  10. 05:05 - 05:30
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  11. 05:30 - 05:40
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  12. 05:40 - 06:00
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  13. 06:00 - 06:25
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  14. 06:25 - 06:55
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  15. 06:55 - 07:00
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  16. 07:00 - 07:05
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  17. 07:05 - 07:30
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  18. 07:30 - 07:50
    Loïc: Zot van Koken
    (Nu op tv)
  19. 07:50 - 07:55
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  20. 07:55 - 08:35
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  21. 08:35 - 09:05
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  22. 09:05 - 09:35
    Gino's Italy: Secrets of the South
    (Nu op tv)
  23. 09:35 - 10:05
    Gino's Italy: Secrets of the South
    (Nu op tv)
  24. 10:05 - 10:35
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  25. 10:35 - 11:10
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  26. 11:10 - 12:10
    The F Word
    (Nu op tv)
  27. 12:10 - 13:30
    Great British Menu
    (Nu op tv)
  28. 13:30 - 14:30
    Come Dine with Me: The Professionals
    (Nu op tv)
  29. 14:30 - 15:00
    Gino's Italy: Secrets of the South
    (Nu op tv)
  30. 15:00 - 15:30
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  31. 15:30 - 16:00
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  32. 16:00 - 16:35
    Mary Makes It Easy
    (Nu op tv)
  33. 16:35 - 16:50
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  34. 17:20 - 18:00
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
  35. 18:00 - 18:25
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  36. 18:25 - 19:00
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  37. 19:00 - 20:00
    Jeremy Pang's Hong Kong Kitchen
    (Nu op tv)
  38. 20:00 - 21:05
    Gordon's Great Escape
    (Nu op tv)
  39. 21:05 - 22:05
    Gordon Ramsay's Food Stars
    (Nu op tv)
  40. 22:05 - 22:40
    Andy and Ben Eat Australia 2
    (Nu op tv)
  41. 22:40 - 23:15
    Andy and Ben Eat Australia 2
    (Nu op tv)
  42. 23:15 - 23:50
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  43. 23:50 - 00:25
    Selena + Chef
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C