GaultMillau wordt na de Michelingids als de belangrijkste restaurantgids van Europa gezien en de gids is een goede graadmeter voor de stand van zaken in de culinaire wereld. De restaurants worden gewaardeerd met punten, in plaats van de welbekende sterren van Michelin. Dit jaar was de drempel voor restaurants om in de gids te komen verhoogd van 11 naar 12 punten, terwijl het hoogst haalbare aantal punten 20 is gebleven. Ondanks deze verhoging zijn er 200 nieuwe namen verschenen in de GaultMillau gids.

Lees ook: Deze Nederlandse restaurants serveren een 'sterwaardig' menu onder 37 euro

Beste restaurants

Niet geheel verrassend wordt de lijst van beste restaurants aangevoerd door restaurants Inter Scaldes uit Kruiningen en De Librije uit Zwolle. Beide restaurants kregen 19,5 van de 20 punten. De top 3 is opvallend genoeg hetzelfde als de top 3 van de restaurantgids Lekker. Op 17 december zal de laatste belangrijke lijst van het jaar bekend gemaakt worden, namelijk de Michelingids.

De volgende awards werden uitgereikt:

 

 

 

 

 

Nederlandse gastronomie wordt beloond

De GaultMillau-gids voor Nederland staat onder leiding van Godfried van der Lugt, die zich bij de presentatie lovend uitsprak over het niveau. "De Nederlandse gastronomie is volwassen en kan zich anno 2019 meten met de culinaire wereldtop. Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft," aldus van der Lugt. "Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen."