Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De Librije is terug in de lijst van beste restaurants van de wereld, die vanmiddag in Singapore werd onthuld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer eindigt op plek 46. In 2016 stond het Zwolse restaurant ook al op de beroemde lijst. Vorig jaar stond er geen enkel Nederlands restaurant in de top 50. De Librije viel toen net buiten de boot met een 51ste plek. Het Franse Mirazur in Menton, van Argentijns chef Mauro Colagreco, is als beste restaurant aangemerkt.

Zijn restaurant in Menton ligt op een half uurtje rijden van Nice. Een lunchmenu kost er nu 160 euro. Voor een diner ben je 260 euro kwijt. In de keuken gebruikt Colagreco seizoensproducten: veel groenten en fruit uit Frankrijk en Italië. Mirazur heeft twee michelinsterren.

Hollandse glorie

Dat tweesterrenrestaurant The Jane niet tot de 50 beste ter wereld behoort, was vorige week al bekend. De Antwerpse zaak van de Zeeuwse topkoks Nick Bril en Sergio Herman zakt van nummer 89 naar 99, zo werd vorige week bekendgemaakt. In 2016 was The Jane nog de hoogste binnenkomer op 54. Restaurant Amber in Hong Kong, waar oud-Vlissinger Richard Ekkebus chef is, is dit jaar terug te vinden op 102. In 2018 stond Amber nog op 56. 

Vrouwelijke chef

De prijs voor de beste vrouwelijke chef ging naar de 28-jarige Mexicaanse chef Daniela Soto-Innes. In haar dankwoord pleitte ze voor een veilige en aangename werkomgeving in restaurants. Als chef is ze leider, beseft ze. ,,Het is niet alleen degene die kookt en die recepten maakt.’’ In elk maal wil ze met haar team vechten voor geluk. ,,Dromen doen ertoe, we willen ze uit laten komen.’’ Het beste Noord-Amerikaanse restaurant in de lijst is Pujol uit Mexico-Stad.