Vegetarische gerechten

Vlees wordt in Zuid-Afrika gezien als luxeproduct en wordt dan ook graag gegeten. Toch krijgen vegetarische gerechten steeds meer aandacht en hoef je als vegetarische toerist in het land niet alleen maar droog brood te eten. In het land zijn veel noten, gedroogd fruit en verse groenten verkrijgbaar, om te combineren tot de lekkerste vegetarische gerechten. Geen enkel probleem dus!

de Braai

De braai

Zuid-Afrika staat bekend om de braai: een feestelijke barbecue waar mensen gezellig samenkomen en genieten van het eten en het goede leven. Het is een groot onderdeel van de cultuur, waarbij gezelligheid centraal staat. Verschillende soorten vlees worden langzaam gegaard op zelfgemaakte kolen en pas gegeten als al het eten bereid is. Er wordt gekozen voor boerewors, sosatie, biefstuk, varkenskarbonades, schapenvlees en lamskoteletten.

Met een beetje creativiteit maak je met gemak een vegafeestje van de braai! Zo wordt er ook wel eens een potjie (zeg: poj-kie), oftewel stoofpotje gemaakt. Het stoofpotje wordt verwarmd in een stoere gietijzeren kookpot, bovenop de braai. In het potjie combineer je de lekkerste groenten, rijst en sauzen. Natuurlijk kan je ook groenten grillen op de braai. Courgette, paprika, mielies (maïskolven)... Genoeg vrolijk gekleurde vervangers voor die boerewors, sosatie en biefstuk.

Bunny Chow

Bunny chow

Dit klinkt allesbehalve vegetarisch… Maar het is het zeker wel. Bunny chow is een uitgehold stuk brood, gevuld met curry. Tegenwoordig bestaan er verschillende versies met vlees, maar traditioneel is de bunny chow toch echt een heerlijk vegetarisch gerecht.

butternutsoep

Butternutsoep

Een heerlijke romige soep gemaakt van flespompoen en verschillende specerijen. Je kan makkelijk variëren en experimenteren met ingrediënten in de butternutsoep, maar de basis is hetzelfde en... vegetarisch!

Samosa

Samosa's

Samosa’s zijn een populair hapje in vele delen van de wereld en ook Zuid-Afrika kent zijn eigen variant. Het gefrituurd deeghapje wordt gevuld met bijvoorbeeld aardappel, ui, erwten, linzen, kaas en pijnboompitten, maar ook groenten als wortel, bloemkool of spinazie. De samosa wordt in een driehoekje gevouwen en meestal geserveerd op speciale gelegenheden. Let op, in sommige samosa’s wordt stiekem toch wat vlees verwerkt.

Chakalaka

Chakalaka

Chakalaka klinkt net zo lekker als dat het smaakt! Een pittige Zuid-Afrikaanse groentesaus met tomaat, ui en vaak ook met bonen. De saus wordt geserveerd met brood of maelie pap (pap gemaakt van maïsmeel) en soms ook met vlees, maar dat slaan we natuurlijk gewoon even over.

Restaurants met vegetarische gerechten

Genoeg bijzondere restaurants te vinden in Zuid-Afrika! De menukaarten zijn rijkelijk gevuld met de meest smaakvolle gerechten, maar bijna altijd met vlees, vis of gevogelte… Gelukkig staan de koks er vaak voor open om in overleg een vegetarische maaltijd te bereiden. Daarnaast zijn er in de grotere Zuid-Afrikaanse steden steeds meer (hippe) tentjes te vinden die rekening houden met de vega- en zelfs vegan-wensen van hun gasten.

  • Basic Bistro, Stellenbosch Een schattige bistro waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en diner. De perfecte plek voor vegetariërs in Stellenbosch, want dit restaurant heeft een aparte vegetarische kaart. Deze kaart bevat niet veel Zuid-Afrikaanse gerechten, maar een heerlijke vegaburger, pasta, wokgerecht of wrap is ook zeker niet verkeerd.
  • Catharina’s Restaurant, Steenberg Dit restaurant staat op een landgoed met een bijzondere geschiedenis. De chefs van Catharina's Restaurant maken mini kunstwerkjes van hun gerechten, passend bij hun sfeervolle en restaurant. En het fijne is: ook dit restaurant heeft een apart vegetarisch menu! Genoeg gerechten om uit te kiezen.
  • Conscious 108, Johannesburg Conscious 108 gaat nog een stapje verder en serveert alleen 100% vegan gerechten. In het gezellige restaurant kan je terecht voor onder andere bowls, burgers en bunny chow’s.
  • Fruits&Roots, Bryanston Een restaurant met alleen maar vegetarische gerechten op de menukaart! Doe meteen wat boodschappen in de bijbehorende shop: ze verkopen hier natuurlijke en organische producten.
  • Meraki, Stellenbosch Voor een diner kan je hier helaas niet terecht, maar Meraki is zeker de moeite waard om even binnen te stappen. In dit schattige tentje serveren ze de mooiste gebakjes en de lekkerste lunchgerechten. Niet alles is vlees of vis-vrij, maar er is genoeg keuze voor de vegetariër.
  • Mzansi, Kaapstad Voor een echte Afrikaanse ervaring zit je hier helemaal goed. Hoewel de stad niet altijd even veilig is, wordt dit restaurant gezien als een warme, veilige plek met een huiselijke sfeer. Gezellige Afrikaanse muziek en traditioneel Afrikaans eten met genoeg vegetarische opties zorgen ongetwijfeld voor een succesvolle avond.

 

Om in een lekker Zuid-Afrikaans sfeertje te komen en meer te leren over de Zuid-Afrikaanse eetcultuur kijk je vanaf 15 maart elke zondag om 17:00 naar het tweede seizoen van De Wit, Rosé en Roodtrip bij 24Kitchen.