De boosdoener

Goed nieuws: je bent niet de enige. Het is veelvoorkomend dat je gebit stroef aanvoelt na het eten van spinazie. Wie hier verantwoordelijk voor is? In een interview in het NRC wijst hoogleraar Cor van Loveren van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam naar het oxaalzuur in spinazie. "Dat molecuul vormt samen met calcium, calciumoxalaatkristallen die op het tandglazuur neerslaan. Dat veroorzaakt het stroeve gevoel."

Ben jij de gelukkige?

Dit 'probleem' komt ook voor bij rabarber. Toch heeft niet iedereen last van het stroevetandensydroom. Dit zou te maken kunnen hebben met de verschillende mengvormen van speeksel. Daarnaast vertelt Van Loveren dat de manier van eten invloed kan hebben: "Wie goed kauwt, zorgt ervoor dat zijn tanden extra veel in aanraking komen met de oxalaten."

De oplossing

Aangezien kauwen toch behoorlijk essentieel is gaan we op zoek naar andere oplossingen. Zo blijkt het toevoegen van krijtpoeder tijdens het koken óf het eten van spinazie a la crème te helpen. De kalk in beide producten bindt zich aan het oxaalzuur en voorkomt calciumoxalaatkristallen op het glazuur.

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met spinazie?

Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie: