Waar gaat het precies om?

Lang verhaal kort: spinazie bevat, net als andere bladgroenten, de stof nitraat. Deze stof is van zichzelf niet gevaarlijk, maar kan door de aanwezigheid van bacteriën of eiwitten omgezet worden in nitriet. International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft deze stof ingedeeld als ‘waarschijnlijk ziekteverwekkend voor de mens’. Echter blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de gezondheidsrisico's minimaal zijn.

Dus, mag ik het opnieuw opwarmen? 

Ja, dat mag. Wel zijn er 'richtlijnen' waarbinnen je spinazie het beste kunt bewaren. Koel de spinazie na de eerste opwarmbeurt zo snel mogelijk in de koelkast. Zo geef je bacteriën minder kans om te groeien en nitriet te produceren. Ook wordt het afgeraden om spinazie langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Snel opeten en niet meer weggooien dus.

Voedingsadviezen

Het is niet de eerste keer dat voedingsadviezen aan de hand van nieuw onderzoek worden aangepast. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe bevindingen om zo op betrouwbaar advies te kunnen rekenen.