Eerder onderzoek

De bewering komt niet uit de lucht vallen. Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis. International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft nitriet ingedeeld als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’. Hiermee was het idee van een  'gevaarlijke combinatie' geboren. 

To eat, or not to eat

Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werd dus lang als toxische stof beschouwd. Echter, blijkt nu uit onderzoek gedaan door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat het gezondheidsrisico van nitraatijke groenten  - eventueel in combinatie met vis - verwaarloosbaar klein is. Zelfs wanneer het in grote maten wordt geconsumeerd. Hiermee is het negatieve voedseladvies ingetrokken. Gelukkig maar, want de combinatie doet ons watertanden. 

Voedingsadviezen

Het is niet de eerste keer dat voedingsadviezen aan de hand van nieuw onderzoek worden aangepast. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe bevindingen om zo op betrouwbaar advies te kunnen rekenen.