Onderzoekers in Engeland bekeken of tv kijken en online surfen een invloed hebben op het eetgedrag van kinderen en specifiek of ze er ongezonder van gaan eten. In totaal werden voor de studie 2.471 kinderen gevolgd en werd gekeken naar het aantal uur dat ze tv keken en op het internet zaten, maar ook wat ze aten en dronken, of ze sporten en hoe zwaar en lang ze waren. Hieruit bleek dat kinderen gemiddeld 16 uur per week online doorbrengen en 22 uur per week voor de televisie besteden.
Lees ook: Is een tosti echt zo ongezond als we denken? >
Met deze gegevens bij de hand, analyseerden zij de eetgewoontes van de kinderen en wat blijkt? Jonge kinderen die meer dan een half uur per dag online doorbrengen, vragen hun ouders bijna 2 keer zo vaak om junkfood. Het meest schokkende is echter dat kinderen die meer dan 3 uur per dag online doorbrengen, 4 keer zoveel (zak)geld uitgeven aan junkfood. Dit leidt er dan ook toe dat deze groep kinderen 79 procent meer kans heeft op overgewicht, bij kinderen die tussen een half uur en 3 uur per dag online zijn, is dat risico 53 procent groter.
Reclame speelt een grote rol
Volgens een van de onderzoekers, Jyotsna Vohra, is een goede verklaring voor de hunkering naar junkfood van deze kinderen. "Het bewijs suggereert dat de tijd die kinderen online doorbrengen, waar reclame in overvloed kan zijn, en het kijken naar televisie, de kans vergroot dat kinderen meer ongezond voedsel zullen kopen en eten."