De smaak

Ben je gewend aan de smaak van de rotisseriekip van de slager? Dat is voornamelijk het zout geweest die tot diep in het vlees van de kip is binnengedrongen en die klassieke smaak afgeeft. Om die smaak thuis na te maken ga je de kip pekelen. Dit kan zowel droog als nat. 

  • droog pekelen: wrijf je kip in met zout en kruiden naar keuze, wikkel in folie en laat zeker een paar uur 'intrekken'. 
  • nat pekelen: maak een zoutbad met kruiden naar keuze. Dompel de kip onder en laat 24 uur intrekken. 

De sappigheid

Waar de smaak van kip aan het spit gemakkelijk na te maken is, is het verkrijgen van dezelfde sappigheid van het vlees moeilijker. De draaiende beweging van de rotisserie zorgt er namelijk voor dat het vocht in de kip gelijkmatig verdeeld wordt. Dit kan worden nagebootst door de kip af en toe eigenhandig te draaien.

Wij kregen de tip om dit te doen door de kip 'verticaal te roosteren' op de barbecue (of in de oven als-ie daar hoog genoeg voor is). Dit kun je doen met behulp van een bierblikje. Na het pekelen plaats je de kip op een bierblik (zie video) en zet je het in zijn geheel op de barbecue. Je kunt ook een Beer Can Chicken Roaster aanschaffen voor extra stevigheid. Het enige wat je nu moet doen, is blijven draaien.