• De groene barbecue
  "Als je er een beetje bij wil horen, dan heb je groente op de barbecue liggen”, zegt foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan. Het gezond en bewust eten is al een tijd in opkomst maar deze trend is nu ook op de barbecue terechtgekomen. 
   

 • Voorgemarineerde speklapjes zijn verleden tijd
  Het voorgemarineerde barbecuevlees zal je minder zien dit jaar. Mensen gaan vaker voor kwaliteit en versheid”, zegt Joeri Kruize van baq-fiets. Dit jaar is hét barbecuejaar voor uitdagende recepten. Volgens Kruize zijn we het ‘Hollands barbecueën’ beu. "Even geen doodgemarineerde speklapjes of shaslick, maar een groot stuk vers vlees.” 
   
 • Grote stukken kwaliteitsvlees
  De bbq-cateraar zegt ook dat de hobbykoks meer voor grote stukken vlees van de slager of toko zullen gaan: "Het gaat dan om stukken van een koe of lam dat uren op de barbecue ligt.”
 • Verrassende nieuwe opties
  Al een aantal jaar gooien we groente op de barbecue maar dit jaar gaan we veel meer verschillende soorten groenten zien, zegt Ammerlaan. "Naast de paprika en aubergine gaan we groenten als venkel, artisjok en bieten zien op de grill. Uit groente kan je veel meer smaak halen door verschillende bereidingswijzen, en daarbij zijn ze heel gezond.” 
   
 • Vaarwel cocktailsaus
  Volgens Kruize heeft goed vlees niet veel meer nodig dan een snufje peper en zout. De cateraar serveert zelfs geen sausjes bij zijn vlees: "Als je een goed stuk vlees hebt, is saus onnodig.” Zelf sausjes maken wordt ook een stuk vanzelfsprekender. Kookboeken staan vol met speciale sausjes maar ook de klassieke mayonaise en aioli zijn erin te vinden. 
   
 • Barbecue en gasfornuis ineen
  Ammerlaan laat weten dat we de barbecue steeds meer als kooktoestel gebruiken: "Er worden pannen op gezet en tegenwoordig kun je de temperatuur in een afsluitbare barbecue goed reguleren. Zo kun je gecontroleerd te werk gaan.” Zegt Ammerlaan. "Dat is voor veel mensen fijn aangezien niet iedereen goed weet wanneer het vlees precies goed is.”
   
 • Slecht weer? Barbecueën!
  We barbecueën vrijwel alleen met mooi weer, maar steeds vaker wordt de grill speciaal aangezet voor een gerecht, ongeacht het weer. Dan gaan we niet meteen buiten zitten met een fruitsalade en cocktails, maar wordt de barbecue enkel gebruikt om het gerecht klaar te maken, weet Dirk-Jan Methorst van Roost buitenkoken. "Wij merken ook dat mensen een deel van het gerecht op de barbecue leggen, zoals een stuk vlees, vis of groenten, en de rest binnen maken en binnen eten.” 
   
 • Hightech grillen
  Kookboeken vertellen vaak wel hoe lang iets op het vuur moet staan, maar die kunnen niet controleren hoe het vuur zich ‘gedraagt’. Het weer heeft veel te zeggen over hoe je vlees gaart. Tegenwoordig zijn er manieren om makkelijker te zien of je vlees of vis klaar is. Er zijn thermometers waarbij je de temperatuur van het vlees kunt checken vanaf je telefoon, of een barbecuestick die laat zien wanneer het gaar is. De bakstick kleurt rood als je vlees of vis gaar is, zo niet, blijft hij zwart.