Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het beste brood

Het brood moet luchtig zijn, maar niet enorme gaten hebben, zoals vaak bij zuurdesem. Wit brood is lekker, maar dan wel op basis van poolish. Het beste brood? Dat is een versnelde desem met 0,2 procent gist, die alsnog wel zo’n 18 uur fermenteert. Resultaat: diepgang, structuur en korst zoals zuurdesem. Het proces is sneller, maar bovenal smaakvol en er zitten geen grote gaten in het brood.

Kaas

Sommige kazen smelten niet, die zijn vaak met zuur in plaats van stremsel gestremd. Stremsel geeft kaas de plooibare structuur die het nodig heeft om mooi te smelten. De draderigste kazen bevatten niet te veel zuur, vocht en zout en zijn jong. Emmentaler is een kaas die aan die voorschriften voldoet. Lang gerijpte kazen worden niet draderig, omdat door die lange duur de caseïne in de kaas te veel is aangetast, maar het is wel lekker. Combineer emmentaler met Boeren Goudse Oplegkaas van 24 maanden en je hebt de ideale combi.

Beleggen en bakken

Snij plakken brood van ongeveer 1,5 cm dik. Besmeer de bakzijde met 2 mm roomboter. En leg de sneetjes brood in een warme koekenpan op laag vuur met de bakzijde omlaag. Zo kan het brood al krokant worden, dit duurt langer dan het smelten van de kaas. Beleg tijdens het bakken één boterham met plakken kaas tot net binnen de rand. Leg de onbelegde boterham op de kaas en bak de tosti goudbruin. Keer tot de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin. Als je een boterliefhebber bent (zoals ik), bestrijk dan de tosti achteraf nogmaals met een klein beetje verse roomboter.