Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Wanneer zijn asperges verkrijgbaar?

Wanneer het aspergeseizoen precies van start gaat in ons land is moeilijk exact te bepalen, want veel is afhankelijk van de weersomstandigheden. Grofweg wordt gezegd: vanaf begin, midden april. De einddatum staat wel altijd vast: 24 juni. 

Hoewel het is niet zo is dat asperges op die dag uit het niets stoppen met groeien, zijn aspergetelers streng en halen ze vanaf die dag geen enkele groente meer uit de grond. Dat komt omdat een aspergeplant na oogst nog moet doorgroeien, zodat hij krachtig genoeg is om het jaar erop ook voldoende asperges te leveren. Door tijdig te stoppen met oogsten, heeft de plant meer kans de winter te overleven en is de boer verzekerd van een volgende oogst.

Welke soorten asperges zijn er?

Asperges komen in verschillende soorten en maten. Deze type asperges kom je tegen in de winkel en bij de groenteboer:

- Witte asperges

Witte asperges zijn kleurloos omdat ze onder de grond groeien in zogenaamde aspergebedden. Zodra de kopjes boven de grond komen, moeten ze snel gestoken worden omdat ze anders groen kleuren. De smaak en textuur van witte asperges is zachter en delicater dan die van groene of paarse asperges. De draderige onderkant van witte asperges moet steevast afgesneden worden en ze moeten ook geschild worden voor bereiding.

- Groene asperges

Hoewel witte en groene asperges een totaal andere smaak en textuur hebben, zijn ze in principe exact dezelfde groente. De groene variant is alleen boven de grond verder gegroeid, met een groene kleur door de zon als resultaat. Alleen de onderste 4 centimeter van de groene asperge moet geschild worden.

- Paarse asperges

Paarse asperges zijn een stuk zeldzamer omdat ze kieskeuriger zijn qua omgeving waarin ze groeien. Ze worden vooral op de Noord-Italiaanse Albenga vlakte en in Nieuw-Zeeland geteeld en groeien net als de groene variant boven de grond. Paarse asperges zijn redelijk zoet en romig van smaak.

- Wilde asperges

In ons land worden wilde asperges minder vaak gegeten. Vooral in Italië, Frankrijk en Spanje zijn ze er fan van en komen ze ook meer voor. Wilde asperges groeien boven de grond en dan het liefst op een natte ondergrond zoals bij een rivier of in de duinen. Ze zijn een stuk dunner van textuur.

Zin gekregen in asperges? Hier vind je alle recepten met asperges > 

De lekkerste recepten met asperges op een rij:

Groene asperges met burrata

Vegetarisch barbecue! Deze gegrilde groene asperges met burrata zijn gegarandeerd een hit als je ze op tafel zet. 

Miniatuur

Lentequiche met witte asperges

De lente is pas écht begonnen wanneer je deze lekkere quiche hebt geproefd. 

Lentequiche met witte asperges

Frisse aardappelsalade met makreel en asperges

Zin in wat anders met asperges? Probeer deze aardappelsalade met makreel en groene asperges. Net even anders dan je gewend bent.

Miniatuur

Asperges met een gepocheerd eitje en rösti rondjes

Heerlijk voor bij de borrel en weer net even anders: asperges op een rösti rondje.

Miniatuurvoorbeeld

Asperges met halloumi en peterseliedressing

Een lekker licht (bij)gerecht: deze salade van groene asperges, halloumi en een kruide saus op basis van kappertjes en peterselie. 

Miniatuur

Gravad lax met groene asperges

Hét bewijs hoe goed asperges te combineren zijn. In dit gerecht met gravad lax en mierikswortelmayonaise. 

Miniatuur