Nee, skottelbraai is geen Brabantse uitspraak van braadschotel, maar een heuse barbecue zonder rooster. Voordelen? De skottelbraai is gemakkelijk mee te nemen en je maakt er de heerlijkste éénpansrecepten in klaar.
Skottelbraai: perfecte vervanger voor de barbecue!

De skottelbraai is een soort barbecue zonder grill afkomstig uit Zuid-Afrika. Het heeft wat weg van een grote wokpan op poten, verhit door gas. Je kunt er verschillende éénpansgerechten mee maken door te wokken, bakken en grillen.
View this post on InstagramA post shared by Amber Koolen (@amber.koolen) on
Voordelen skottelbraai
De voordelen van een skottelbraai ten opzichte van een 'normale' barbecue is dat het gemakkelijk schoon te houden is, verplaatsbaar en geen voorbereiding vereist. Hier staat tegenover dat er door het gebruik van gas geen rooksmaak ontstaat.
Skottelbraai-recepten
Ideaal voor de skottelbraai zijn eenpansrecepten, zoals paella, curry en wokgerechten. En ook pannenkoeken doen het goed. Benieuwd geworden? Wij delen 5 recepten die perfect klaargemaakt worden op de skottelbraai.
Mosselen, oesters en gamba's van de barbecue
Wat je op een pan op de barbecue kan, kan je zonder pan op de skottelbraai. Kom maar door met de mosselen, oesters en gamba's van de barbecue met fregola. Een paella zou ook werken.
Bistecca alla pizzaiola
Steak zoals de bakkersvrouw hem maakt. De bistecca alla pizzaiola en groenten kunnen gemakkelijk samen in de skottelbraai klaargemaakt worden. Scheelt een berg afwas.
Kipcashewschotel uit de wok
Kun je het wokken? Dan is het skottelbraai-proof. Gebruik bijvoorbeeld deze kipcashewschotel uit de wok eens. Of probeer deze wokgerechten.

Vietnamese krokante pannenkoek
Vietnamese pannenkoeken? Skottelbraai. Normaal gesproken wordt de bahn xeo gebakken in een gietijzeren pan op vuur. Een skottelbraai doet ook de truc!

Spruitjesroerbak met krieltjes en kastanjes
Zelfs een gezonde oer-Hollandse roerbakschotel met spruitjes en krieltjes kan bereid worden in de skottelbraai. Braad het vlees achteraf.

Ook interessant
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer