Shakshuka is één van onze favoriete recepten. Over waar het precies vandaan komt, bestaat veel onenigheid. Chef Boaz Peled van restaurant NENI in Amsterdam wijst naar Tunesië: ,,Shakshuka werd naar Israël gebracht door de Tunesische joden. Deze stijl van gerechten waren gebruikelijk rondom de Maghreb (noordwesten van Afrika)."

Het belangrijkste ingrediënt

Het geheim van een huisgemaakte shakshuka? ,,Begin altijd met het bakken van de groenten in een pan met olijfolie van goede kwaliteit", vertelt Peled. ,,Bak tot de groenten karamelliseren. Gebruik ook altijd een goede sofrito." De sofrito is een basissaus gemaakt van tomaten.

Sofrito

Bij het maken van een goede sofrito is het belangrijk dat je zoete, rijpe tomaten koopt van hoge kwaliteit. En hoe je dat eitje perfect in het gerecht plant? Peled: ,,Maak voor je het ei toevoegt een beetje ruimte in de saus tot aan de bodem van de pan met een lepel".

Dit mag niet ontbreken!

Met shakshuka kun je eindeloos blijven variëren. Probeer bijvoorbeeld onze groene shakshuka met groene paprika en spinazie. Peleds favorieten zijn shakshuka met pittige tomaat en merguez en shakshuka met aardappel en spinazie. Welke variatie je ook maakt, volgens Peled mag er één ding niet ontbreken en dat is: ,,Goede olijfolie en lekker vers brood om mee te dippen."