Wat is rauwe melk?

We trappen af met een klein lesje over melk. Rauwe melk is melk zoals het wordt uitgescheiden via de melkklieren va het dier. De melk is onbewerkt. Deze melk is koud, maar kort houdbaar. Bij verse, of gepasteuriseerde melk (deze vind je in het koelschap van de supermarkt) is de melk kort verhit tot 72°C. Hierbij worden alle ziekteverwekkers gedood, maar verandert de smaak nauwelijks.

Een derde variant is houdbare melk. Deze ligt ongekoeld in de supermarkt en gaat, zoals de naam al doet vermoeden, een tijdje mee in de voorraadkast. Houdbare melk wordt kort verhit tot een Ultra Hoge Temperatuur (UHT) tussen de 130 en 140°C. Door dit proces wordt de melk gesteriliseerd en worden álle bacteriën gedood. Dit maakt 'm langer houdbaar, maar verandert ook de smaak.

Is rauwe melk gevaarlijk?

Rauwe melk mag volgens de wet niet verpakt verkocht worden. De enige manier om rauwe melk te kopen is om langs te gaan bij de boerderij en het daar zelf te tappen. Ook kom je de rauwe melk weleens tegen als basis voor producten met rauwe melk als kaas. Deze liggen wél in de supermarkt, maar met een duidelijke vermelding. 

Melk wordt niet voor niets verhit. Rauwe melk kan ziekteverwekkers bevatten die niet door geur of smaak opgemerkt kunnen worden. Het drinken van rauwe melk wordt daarom afgeraden voor kwetsbare groepen. Dit maakt rauwe melk niet per definitie onveilig. Door de melk goed te koelen en snel te consumeren verklein je de kans op ziekteverwekkers. Echter is het verkopen van rauwe melk als massaproduct uitgesloten omdat het te veel risico's met zich meebrengt.

Voordelen van rauwe melk

Voorstanders van rauwe melk benoemen de bijzondere smaak en de extra voedingsstoffen als voordelen. Rauwe melk heeft volgens hen een vollere, romigere en intensere smaak. Ook is rauwe melk niet gehomogeniseerd waardoor er verschillende smaken te onderscheiden zijn. 

De onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van rauwe melk spreken elkaar tegen. Zo vertelt Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan Wageningen University & Research vertelt in het AD dat rauwmelkse producten enzymen en eiwitten bevatten die goed zijn voor het lichaam. Echter mist er dooslaggevend wetenschappelijk bewijs dat deze stoffen echt iets doen voor je gezondheid.

Samengevat is rauwe melk niet per definitie gevaarlijk. Mits je het op de juiste manier bewaart en consumeert. De smaak van rauwe melk is daadwerkelijk anders dan verse melk uit de supermarkt. Er bestaan onderzoeken die de aantonen dat rauwe melk goede stoffen bevat maar doorslaggevend onderzoek dat deze stoffen ook daadwerkelijk effect hebben is tot nu toe uitgebleven.