Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • BBQ
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
de brigade
de brigade
De Brigade
  1. Home
  2. Populair
  3. Papaja
De basis van koken

Papaja

Papaja
Papaja

In Nederland wordt de papaja uit Midden-Amerika, Midden- en Zuid-Afrika en Azië geïmporteerd. De papaja groeit aan een meloenboom en wordt daarom ook wel boommeloen genoemd. De vrucht is ovaalvormig, ongeveer 20 centimeter lang en kan 6 kilo worden. De schil is glad en dun en verandert tijdens het rijpen van groen naar geelgroen met vlekken. Een rijpe papaja heeft roze tot geeloranje vruchtvlees, ruikt naar abrikozen, heeft een zachte structuur en smaakt zoet en meloenachtig. In de keuken wordt papaja veel in chutney en curry gebruikt.

In het midden van de papaja zit een holle ruimte met zwarte pitjes, die gedroogd kunnen worden gegeten als peper. In de tropen worden de pitjes gebruikt als geneesmiddel tegen darmparasieten, omdat ze laxerend werken.
Papaja's bevatten het enzym papaïne. Dit enzym lijkt op het in het menselijk lichaam bestaande enzym pepsine, dat eiwitten afbreekt. De papaïne kan worden geëxtraheerd en gedroogd tot poeder om de spijsvertering te versnellen. Papaïne wordt in de vleesindustrie gebruikt om het vlees malser te maken. Het enzym zorgt er ook voor dat gelatine niet opstijft. Uit de papaja wordt ook chymo-papaïne gewonnen, dat wordt gebruikt als reinigingsmiddel voor contactlenzen.

Papaja is rijk aan Vitamine C, vitamine B en bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant die een rol speelt in de bescherming tegen vrije radicalen, die bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken. Papaja bevat agrimine, dat een positieve werking zou hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid, evenals campagne, een enzym waarvan men denkt dat het goed is voor het hart. In de vrucht zit ook fibrine, een stof die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling.
De schil van de papaja is heilzaam bij het genezen van wondjes op de huid. Papajapulp dient als een goed kompres bij wonden die moeilijk genezen. Papaja bevat huidherstellende stoffen en wordt daarom wel in huidcrèmes gebruikt. Momenteel wordt papaja onderzocht als pijnstiller tegen rugpijn. 

 

Inspiratie nodig om te koken met peper? Probeer deze recepten eens:

  • Thaise papajasalade
  • Bout van jong wildzwijn, yamfrieten en papaja frappe
  • Rujak Manis

 

 

Meer inspiratie

  • Gegrilde ananas met papaja en mascarpone
    Makkelijk
    30 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • The Taste of Cooking: Papaja
    60 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 6 x de lekkerste zoete baksels
  2. Pompoenpitten roosteren? Dit is hoe je dat doet
  3. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  4. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  5. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  6. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  7. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  8. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  9. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  10. Kersthapjes waarmee je indruk maakt!
  11. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  12. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  13. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 5 x gezonde voordelen van zoete aardappel (+ recepten)
  16. Wauw! Deze 8 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid , ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.’
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C