Wat is mozzarella?

Mozzarella is een verse kaas uit Zuid-Italië. De authentieke mozzarella di latte di bufala wordt gemaakt van verse buffelmelk. Door stremsel toe te voegen aan de buffelmelk splitst dit in een vloeibaar (wei) en vast deel (wrongel). Door het vaste deel te verhitten wordt het elastisch en kan er een bolletje van gemaakt kan worden. 

Koemelk vs buffelmelk

De mozzarella die je in de supermarkt vindt, kan van zowel buffel- als koemelk gemaakt zijn. Buffelmelk is een stuk romiger, en bovendien schaarser, dan koemelk - wat de prijs van 'echte' buffelmozzarella omhoog doet schieten. Koop je een goedkope bol mozzarella uit de supermarkt kun je ervan uitgaan dat deze gemaakt is van koemelk. 

Is mozzarella van koemelk dan slecht? Nee hoor. Mozzarella fior di latte wordt gewoon herkend in Italië. Echter is de kaas minder romig en zoutig en heeft minder smaak. Prima als topping voor op een pizza. Maar mocht je een gerecht klaarmaken waar (koude) mozzarella de hoofdrol speelt, kun je beter buffelmozzarella gebruiken. 

De supermarkttest

De twee soorten mozzarella's zijn apart getest door de Consumentenbond. Zij lieten de witronde kaasbollen blind beoordelen door 3 smaakpanels: 68 liefhebbers van buffelmozzarella, 66 fans van koemelk-mozzarella en 3 mozzarella-experts. De winnaar per categorie?

Met een 6,4 kwam de Albert Heijn Biologische Buffelmozzarella als beste buffelmozzarella uit de test. Bij dezelfde supermarkt koop je ook de beste koemelk-mozzarella. De Albert Heijn Biologische Mozzarella verdiende daar een 7,0. De rest van de test en een vergelijking tussen buffel- en koemelkmozzarella vind je op de website van de Consumentenbond.