1. Pekelen

Pekelen is het inleggen van vlees in zout. Dat kan 'droog' en 'nat'. Bij droog pekelen wrijf je een zoutmengsel in het vlees. In dit recept van Jamie Oliver geeft hij de basisingrediënten om nat te pekelen.  Laat de kip zeker 12 uur in dit water-en-zout mengsel trekken in de koelkast.

2. Karnemelk

Buttermilk, oftewel: karnemelk, is een geweldige toevoeging voor een tal van verschillende Amerikaanse recepten. Fried chicken is daar geen uitzondering. Stop na het pekelen de kip in een zak en voeg hier karnemelk aan toe. Pers de lucht eruit en laat zeker 6 uur in de koelkast staan. De karnemelk maakt het vlees extra sappig en vormt direct een laagje waardoor het paneermeel  blijft plakken. Daar komt geen ei aan te pas.

3. Voeg kruiden toe

Het leven is te kort om maar 'gewoon bloem' te gebruiken. Voeg kruiden toe aan je bloem voordat je de kip erin rolt. Denk: zout, peper, (gerookte)paprikapoeder, uien- en of knoflookpoeder. En vergeet nooit de bakpoeder. 

4. Langzaam en op lage temperatuur frituren

Bij de perfecte gefrituurde kip komt geduld kijken. Nu je dan toch al 12 + 6 uur hebt moeten wachten kan deze stap er ook nog wel bij. Frituren doen we namelijk op een lage, stabiele temperatuur van 160 graden Celsius waarbij we ruim de tijd nemen tot er een bruine korst ontstaat.