Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Onderzoekers van de University of Southern California ontdekten dat een Fasting Mimicking Diet (FMD), ofwel het nabootsen van een vastendieet, niet alleen ontstekingen vermindert maar dat het inflammatoire darmziekten zelfs helemaal kan genezen, althans bij muizen. Het FMD-dieet werd ontwikkeld door de Italiaanse professor Valter Longo die in de Verenigde Staten al jaren onderzoek doet naar hoe vasten kan helpen bij het afvallen en als middel tegen verschillende ziektes.

Wat houdt het dieet in?

Je moet bij dit eetplan, in tegenstelling tot een echt vastendieet, nooit echt zonder voedsel stellen. De eerste dag eet je de helft van wat je normaal gezien verorbert en de drie dagen erna 10 procent van je normale eetpatroon, zodat je een ‘vasten’-periode van vier dagen inlast. Daardoor krijgen de spijsvertering en darmen meteen een opkikkertje. Door het vasten na te bootsen, maar het lichaam toch te voorzien van voedingsstoffen, konden de lichamen van de muizen immers nog altijd gezonde cellen en weefsels heropbouwen.

Voordelen?

En hoewel het onderzoek alleen bij muizen getest werd, is het niet de eerste keer dat de voordelen van een vastendieet waarbij je ofwel alleen tussen bepaalde tijdstippen eet of enkele dagen per week helemaal niets eet, worden aangetoond. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat het je cognitieve functie verbetert, je bloedsuikerspiegel stabiel houdt, je energie beter op peil houdt en het ook goed is voor mensen met darmproblemen. Ondanks dat het FMD-dieet dus verschilt van een typisch vastendieet zoals het 16:8-plan waarbij je alleen maar binnen een periode van 8 uur eet en 16 uur vast, bieden ze allebei een aantal gelijkende gezondheidsvoordelen.

Doen?

Of dit dieet daadwerkelijk voordelen oplevert is niet zeker. Wees altijd voorzichtig en luister naar je lijf. Wil je meer informatie? Je huisarts of een dietist kan je daarbij helpen.