1. Kook voor meerdere avonden 

Als je alleen voor jezelf kookt, kom je vaak tot de conclusie dat je al snel veel te veel maakt. Dat is natuurlijk niet zo handig. Maar als je wat eten over hebt kun je het natuurlijk ook invriezen. Een pastasaus, soep, stoofpot of taart is bijvoorbeeld hartstikke goed in te vriezen. 

2. Maak eenpansgerechten 

Eenpansgerechten zijn ideaal als jij alleen voor jezelf wat wilt maken. Het woord zeg het al: je bakt en kookt alles in een pan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een lekkere curry, risotto, nasi of chili con carne. Met als resultaat: een pan vol met lekkers én weinig afwas. Wie wordt daar nou niet vrolijk van? 

3. Probeer gerechten met veel ingrediënten te vermijden 

In recepten wordt vaak gewerkt met veel ingrediënten. Maar als je voor 1 persoon kookt, is dat natuurlijk niet altijd zo handig. Ingrediënten zijn namelijk niet zo vaak in eenpersoonsporties te verkrijgen, met als gevolg dat je de producten niet altijd opmaakt. Dat is natuurlijk zonde. Probeer daarom gerechten te koken waarbij niet zoveel ingrediënten worden gebruikt. 

4. Kook met restjes 

Koken met restjes is natuurlijk altijd een goed idee. En zoals gezegd zijn er maar relatief weinig producten met een eenpersoonsportie. Probeer daarom te koken met spullen die je nog in de koelkast hebt liggen. Maakt het koken voor 1 persoon makkelijker en niet zo duur. 

5. Plan je maaltijden 

Ook je maaltijden plannen is essentieel, wanneer je alleen voor jezelf moet koken. Bedenk bij de producten die je in huis haalt of je het bij meerdere gerechten kan gebruiken en plan zo je week van tevoren in. Dat voorkomt dat je geen zin hebt om voor jezelf te koken en naar kant-en-klare maaltijden gaat neigen.