Welke wijze kookles heb je van je ouders geleerd?

'Mijn moeder kan echt bijzonder goed koken. We komen uit Hatay, een provincie in Turkije, waar de keuken door Unesco is beschermd. Maar m'n moeder liet mij ook kennismaken met andere keukens: Indonesisch, Thais. Ik proefde het vroeger allemaal. Mijn vader had een Turks restaurant in Amsterdam. Daar huppelde ik als klein meisje al door de keuken en zag ik hoe de pannen op het vuur stonden te pruttelen. Koken is er dus met de paplepel ingegoten, maar wat ik echt van hen heb geleerd? Van mijn moeder kneedtechnieken. Als ik in de weer ben met deeggerechten, zie ik mijn moeders handen terug in die van mezelf. Van mijn vader leerde ik freestylen. Een échte kok is iemand die de koelkast opentrekt, daar zes ingrediënten vindt en hier vervolgens iets lekkers mee kan maken.' 
 

Wat is jouw beste keuken-lifehack?

'Als ik deeg kneed doe ik dat het liefste met mijn handen, in plaats van dat ik het in een keukenmachine doe. Ik neem er uitgebreid de tijd voor. Zo gaat de warmte van je handen lekker in het deeg zitten. Geloof me: dat doet het deeg echt goed. Nog iets wat iedereen zou moeten weten: snijd cherrytomaten in kwarten als je ze in een salade doet. Waarom? Anders mengen ze niet goed met de andere ingrediënten en dat is juist de bedoeling van koken. Smaken moeten samenkomen en dat gebeurt niet als je er hele of halve tomaten gebruikt.' 

Wat is je grootste kookblunder tijdens de opnames van Karsu's Turkse Keuken

'We moesten vaak met pleisters in de weer, want ik heb meerdere keren in m'n vingers gesneden. Echte grote kookblunders heb ik tijdens de opnames verder niet gemaakt, maar thuis maak ik ze zeker wel hoor. Zo heb ik ooit geprobeerd een taart te maken volgens een Amerikaans recept. Je werkt daar met andere maten. Zo moest ik volgens de man van het kookfilmpje maïzena toevoegen. Ik bleef maar strooien en strooien, maar het werd maar niet zoals het moest zijn. Toen ik de taart aan mijn vader liet proeven, grapte hij: 'Je mist alleen nog een beetje chilipeper, dan was het helemaal niet om te eten geweest.' De taart hebben we weg moeten gooien.'

Wat is je mooiste eetherinnering?

'Als wij in het dorp Karsuköyü zijn, waar mijn ouders vandaankomen, gaan we altijd de bergen in. Mijn oom neemt lamsvlees, tomaten en pepers meeIn de olijfgaard plukken we verse kruiden en dan wokken we het vlees en de groenten. Zo lekker en vooral ook zo gezellig. Dat zijn mooie herinneringen.'

Welk gerecht uit Karsu's Turkse Keuken is volgens jou het beste gelukt?

'De künefe die ik maakte was echt next level. Dat is een toetje gemaakt van engelenhaar. Eigenlijk moeten alle gerechten die ik voor het programma maak ook nog mooi op de foto. Maar de hele crew vond dit zo lekker, dat het zo op was. We hebben het gerecht nog een keer moeten maken, speciaal voor de foto.'

Turkse koffie

Künefe met Turkse koffie

Bekijk