Het simpele antwoord hierop is: ja. Je kunt bakrecepten in principe zonder problemen verdubbelen of halveren. In tegendeel tot andere recepten vragen bakrecepten wel om precieze verhoudingen. Zo lang de verhoudingen hetzelfde zijn kun je het dus gemakkelijk aanpassen.

Oventijd aanpassen

Bij bakrecepten die in de oven afgebakken worden moet er wel het één en ander veranderd worden. Recepten worden vaak gemaakt voor een bepaalde cakevorm. Wanneer je meer, of minder, beslag in een bepaalde vorm giet moet de oventijd aangepast worden. De vuistregel hierbij is: wordt je baksel kleiner of platter: dan verkort je de oventijd. Wordt je baksel groter of hoger: dan verleng je de oventijd. 

Temperatuur aanpassen

Wanneer je een bakrecept sterk vermeerdert, of als je een kleine bakvorm gebruikt, zal het beslag hoger zijn dan het originele recept. Bij een baksel dat je een stuk verhoogt moet ook de oventijd aangepast worden. Doe je dat niet, loop je de kans dat de buitenkant al gaar is, maar van binnen nog niet. Het is wel de vraag hoevéél minuten je het baksel extra moet bakken. Dat blijft een test.

Hoe weet ik hoe ik dit aan moet passen?

Het is vooral een kwestie van proberen. Zoek naar een soortgelijk recept waarmee wordt gebakken met dezelfde hoeveelheid beslag of bakvorm. Dit geeft een indicatie van hoe jij jouw aangepaste recept het beste kunt afbakken. 

Het blijft een gok

Uiteraard heb je niet de garantie dat het altijd lukt. Elke oven verschilt en elke bakvorm is anders. Proberen kan, maar houd er altijd rekening mee dat het baksel niet zo lekker wordt als je had gehoopt.