Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

"Tafellinnen? Nee. Loopt de bediening straks in pak? Nee. Wij blijven onszelf: gewoon, sympathiek." Het rolt er bij Jermain de Rozario (34) met bravoure uit.  Hij is zojuist door de organisatie van het sterrenfestival in een koksbuis met veel te lange mouwen gehesen. Op het podium in het statige Amsterdamse DeLaMar theater, in een zaal vol topkoks. 

Het zoet van het binnenhalen van de door hem zo vurig gewenste Michelinster combineert hij met het zout van zijn natte ogen die hij aan zijn onberispelijk witte koksjasje afveegt.

Smullen

Hij is binnen, een ster. Als eerste restaurant in Helmond ooit. Cameraploegen smullen van zijn verhaal als hij op het podium de bloemen en champagne in ontvangst neemt. 

De Rozario maakt geen geheim van zijn roerige verleden. Als 15-jarige ging hij het huis uit en hij ging los op het ene illegale housefeest na het andere. Hij gebruikte drugs, had veel bijbaantjes, van ‘rookworstensorteerder’ tot vuilnisman. Maar rolde daarna de horeca in.

En nu kookt hij al tweeënhalf jaar lang de sterren van de Helmondse hemel. Of zoals Michelin dat zegt: ‘Hier degusteert u een keuken met punch en finesse.’ Jermain de Rozario van restaurant De Rozario schatert het uit als hij zijn ietwat ruim vallende Michelin-koksbuis ontvangt.