Tegenwoordig raken we overspoeld door verschillende ijssmaken bij de ijssalon. Eerst: roomijs of sorbet? En dan smaken: chocolade, aardbei, citroen, malaga, mokka, pistache. Of meer bijzondere smaken als boerenjongens, cheesecake of zelfs augurk. Om de keuze makkelijker te maken halen we de tips van een expert erbij.

De beste ijssmaak volgens ijsmakers

De term 'plain vanilla', verwijst naar iets vlaks, zonder toeters en bellen. Een gezegde dat volgens experts niet aansluit op deze ijssmaak. Vanille-ijs is volgens hen juist een ondergewaarde ijssmaak tussen allerhande variaties die tegenwoordig te koop zijn. Juist de simpelheid, subtiliteit en de kwaliteit van het product maakt het zo goed.

Maar is vanille-ijs maken dan niet erg eenvoudig? "Je herkent de meester aan zijn eenvoud. Het is net als brood. Je hebt brood dat zo lekker is, zo goed van smaak dat je het zo kan eten. En je hebt brood dat wel boter en beleg nodig heeft", legt zakenpartner van Roberto Gelato in Utrecht uit