Avrotros hielt een poll over het weggooien van vet. Het overgrote meerendeel van de respondenten zegt te weten dat ze (frituur)olie en vetrestanten niet door de gootsteen of wc horen te spoelen. Echter blijft de vraag of dit ook wordt nageleefd. Weggespoeld vet is vooralsnog een grote kostenpost voor waterzuiveringsbedrijven en rioolbeheerders. Hen kost het €2,80 aan reinigingskosten per liter vet. 

Hoe het dan wel moet?

Zelfs kleine beetjes vet en olie - dus ook wat we gebruiken om mee te bakken in een pan - horen niet weggespoeld te worden met afwasmiddel en warm water. Vet hoor je (na afkoelen) op te vangen in een afsluitbare verpakking. Bij een volle verpakking kun je het frituurvet inleveren bij een van de inzamelpunten in Nederland. Dit kan bij verschillende supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. Hier wordt frituurvet en bakolie gerecycled tot biobrandstof. 

Geen inzamelpunt in de buurt? Vang het dan alsnog op en gooi het weg bij het restafval. Volgens de afvalscheidingswijzer kunnen "restjes jus of gestold vet in de biobak, eventueel verpakt in een krantenpagina." Dat weten we ook weer.