Soorten gietijzeren pannen

De pan is van gietijzer. Dat is en dat blijft. Wel zijn er 3 soorten die je kunt kopen: een gietijzeren pan die je zelf nog moet inbranden voor gebruik (ook wel 'seasonen' genoemd), een gietijzerenpan die 'pre-seasoned' is en een geëmailleerde gietijzeren pan.

Gietijzeren pan seasonen

Deze pan is vaak wat goedkoper omdat je 'm zelf nog moet behandelen voor gebruik. Je kunt de pan dus niet uit de winkel direct gebruiken om mee te bakken. Dan blijft je gerecht aan de pan plakken. Een gietijzeren pan heeft namelijk een laagje olie nodig. Hoe vaker je 'm gebruikt, hoe meer smaak er in je pan gaat zitten, wat weer in je gerecht terecht komt. Ben je niet vies van een kleine klus? Ga dan voor deze pan. Zo maak je je gietijzeren pan klaar voor gebruik:

  • Maak je gloednieuwe pan schoon met water en zeep en droog goed af. Smeer vervolgens neutrale olie die goed tegen hitte kan (bijvoorbeeld arachideolie) goed uit over de hele pan. Bedek ook de onderkant en de steel. Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer. Nu is je pan klaar voor gebruik! 

Pre-seasoned

Geen zin in gedoe? Lodge is een populair Amerikaans merk (ook onder chefs) dat gietijzeren pannen maakt die je direct kunt gebruiken. In Nederland scoor je zo'n pan bijvoorbeeld bij Kookpunt. Zo'n pan van Lodge is direct klaar voor gebruik, omdat het hele proces van 'seasonen' al is gebeurd. Het enige dat jij hoeft te doen is aan de slag gaan met de pan. Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.

Gietijzeren pan

Geëmailleerd gietijzer

Geëmailleerd gietijzer kun je misschien wel kennen van het populaire Le Creuset. Het probleem bij een gietijzeren pan is dat het gaat roesten als de pan niet goed droog is. Een gietijzeren pan met emaille aan de binnen en de buitenkant, roest minder snel en is makkelijk schoon te maken. Deze pannen hoef je niet voor te behandelen en kun je direct gebruiken. Als de pan geen houten steel heeft, mag de pan ook in de oven. De vaatwasser is niet aan te raden

Le creuset

Tips bij gebruik

  • Was de pan NOOIT in de vaatwasser, daarvoor is de vaatwasser te ruw en zal het de pan beschadigen en de pan uitdrogen.
  • Gebruik zo min mogelijk afwasmiddel om de pan schoon te maken. Met een zachte spons en heet water  kun je de pan niet beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van olie en zout maken en dit met keukenpapier inwrijven, en dan de pan verwarmen tot de resten loskomen. Spoel de pan vervolgens nog wel goed af.
  • Droog de pan altijd heel goed af. De pan kan namelijk gaan roesten en daarom moet je hem droog in je kast zetten.
  • Breng zo nodig voordat je de pan in de kast zet eerst nog een olielaagje aan. Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies.
  • Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten. Naarmate je de pan vaker hebt gebruikt, kun je wel aan de slag met tomaten omdat de laag steeds meer bestand is tegen zure ingrediënten.
  • Als je de pan wil gebruiken, zet 'm dan eerst op zonder olie of boter. Na 2 of 3 minuten is de pan heet genoeg om te gebruiken. Dit kun je testen met wat druppels water. Als ze knetteren, is de pan flink op temperatuur.