Soorten gietijzeren pannen
De pan is van gietijzer. Dat is en dat blijft. Wel zijn er 3 soorten die je kunt kopen: een gietijzeren pan die je zelf nog moet inbranden voor gebruik (ook wel 'seasonen' genoemd), een gietijzerenpan die 'pre-seasoned' is en een geëmailleerde gietijzeren pan.
Gietijzeren pan seasonen
Deze pan is vaak wat goedkoper omdat je 'm zelf nog moet behandelen voor gebruik. Je kunt de pan dus niet uit de winkel direct gebruiken om mee te bakken. Dan blijft je gerecht aan de pan plakken. Een gietijzeren pan heeft namelijk een laagje olie nodig. Hoe vaker je 'm gebruikt, hoe meer smaak er in je pan gaat zitten, wat weer in je gerecht terecht komt. Ben je niet vies van een kleine klus? Ga dan voor deze pan. Zo maak je je gietijzeren pan klaar voor gebruik:
- Maak je gloednieuwe pan schoon met water en zeep en droog goed af. Smeer vervolgens neutrale olie die goed tegen hitte kan (bijvoorbeeld arachideolie) goed uit over de hele pan. Bedek ook de onderkant en de steel. Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer. Nu is je pan klaar voor gebruik!