Veel chefs zweren erbij: een gietijzeren pan. Bij goed onderhoud gaat zo’n pan dan ook je leven lang mee en je kan vrijwel alles perfect bakken. Ze zijn ook nog eens bestand tegen zeer hoge temperaturen en erg geschikt voor koken op inductie. Maar, welke soorten gietijzeren pannen zijn er? En hoe moet je je pan onderhouden om er je leven lang van te genieten?
Hoe moet je een gietijzeren pan onderhouden?

Soorten gietijzeren pannen
De pan is van gietijzer. Dat is en dat blijft. Wel zijn er 3 soorten die je kunt kopen: een gietijzeren pan die je zelf nog moet inbranden voor gebruik (ook wel 'seasonen' genoemd), een gietijzerenpan die 'pre-seasoned' is en een geëmailleerde gietijzeren pan.
Gietijzeren pan seasonen
Deze pan is vaak wat goedkoper omdat je 'm zelf nog moet behandelen voor gebruik. Je kunt de pan dus niet uit de winkel direct gebruiken om mee te bakken. Dan blijft je gerecht aan de pan plakken. Een gietijzeren pan heeft namelijk een laagje olie nodig. Hoe vaker je 'm gebruikt, hoe meer smaak er in je pan gaat zitten, wat weer in je gerecht terecht komt. Ben je niet vies van een kleine klus? Ga dan voor deze pan. Zo maak je je gietijzeren pan klaar voor gebruik:
- Maak je gloednieuwe pan schoon met water en zeep en droog goed af. Smeer vervolgens neutrale olie die goed tegen hitte kan (bijvoorbeeld arachideolie) goed uit over de hele pan. Bedek ook de onderkant en de steel. Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer. Nu is je pan klaar voor gebruik!
Pre-seasoned
Geen zin in gedoe? Lodge is een populair Amerikaans merk (ook onder chefs) dat gietijzeren pannen maakt die je direct kunt gebruiken. In Nederland scoor je zo'n pan bijvoorbeeld bij Kookpunt. Zo'n pan van Lodge is direct klaar voor gebruik, omdat het hele proces van 'seasonen' al is gebeurd. Het enige dat jij hoeft te doen is aan de slag gaan met de pan. Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.

Geëmailleerd gietijzer
Geëmailleerd gietijzer kun je misschien wel kennen van het populaire Le Creuset. Het probleem bij een gietijzeren pan is dat het gaat roesten als de pan niet goed droog is. Een gietijzeren pan met emaille aan de binnen en de buitenkant, roest minder snel en is makkelijk schoon te maken. Deze pannen hoef je niet voor te behandelen en kun je direct gebruiken. Als de pan geen houten steel heeft, mag de pan ook in de oven. De vaatwasser is niet aan te raden.

Tips bij gebruik
- Was de pan NOOIT in de vaatwasser, daarvoor is de vaatwasser te ruw en zal het de pan beschadigen en de pan uitdrogen.
- Gebruik zo min mogelijk afwasmiddel om de pan schoon te maken. Met een zachte spons en heet water kun je de pan niet beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van olie en zout maken en dit met keukenpapier inwrijven, en dan de pan verwarmen tot de resten loskomen. Spoel de pan vervolgens nog wel goed af.
- Droog de pan altijd heel goed af. De pan kan namelijk gaan roesten en daarom moet je hem droog in je kast zetten.
- Breng zo nodig voordat je de pan in de kast zet eerst nog een olielaagje aan. Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies.
- Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten. Naarmate je de pan vaker hebt gebruikt, kun je wel aan de slag met tomaten omdat de laag steeds meer bestand is tegen zure ingrediënten.
- Als je de pan wil gebruiken, zet 'm dan eerst op zonder olie of boter. Na 2 of 3 minuten is de pan heet genoeg om te gebruiken. Dit kun je testen met wat druppels water. Als ze knetteren, is de pan flink op temperatuur.
Ook interessant
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen