Een gietijzeren pan onderhoud je zo:

  • Brand je pan in voor het eerste gebruik. Maak je pan hiervoor schoon met water en zeep en droog goed af. Smeer vervolgens olie goed uit over de hele pan. Plaats de ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op de grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Doe dit bij voorkeur minimaal 2 keer per jaar.
  • Was de pan NOOIT in de vaatwasser, daarvoor is de vaatwasser te ruw en zal het de pan beschadigen.
  • Gebruik gewoon afwasmiddel om de pan schoon te maken. Met een zachte spons en afwasmiddel kun je de pan niet beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van olie en zout maken en dit met keukenpapier inwrijven tot de resten loskomen.  Spoel de pan vervolgens nog wel goed af.
  • Droog de pan altijd heel goed af. De pan kan namelijk gaan roesten en daarom moet je hem droog in je kast zetten.
  • Breng, voordat je de pan in de kast zet, eerst nog een olielaagje aan. Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies.
  • Bak geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.