Steeds meer mensen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Het aantal mensen die afhankelijk zijn van de voedselbanken is dan ook flink toegenomen. In de afgelopen maanden met ruim 10 (!) procent. Wat opvalt is dat vooral ouderen met een AOW moeten leunen op de voedselbanken. 

Stijgende lijn

Voorzitter van VBNL (Voedselbanken Nederland) verwacht dat de stijging van het aantal afhankelijken bij de voedselbank nog lang niet voorbij is. Hij laat aan RTL Nieuws weten: “We zien dat ouderen met een AOW die vroeger hun vaste lasten konden betalen, dat nu niet meer kunnen. We denken dat die groep het komende half jaar nog groter wordt als de huidige situatie ongewijzigd blijft.”

Geen zomerdip

Elke week maken er zo'n 100.000 mensen gebruik van de voedselbank. Vooral in en rondom de grote steden is een toename te zien. Een opvallend detail volgens de voorzitter is dat er geen zomerdip is. “In juni, juli en augustus was er altijd een zomerdip. Mogelijk gingen mensen dan naar familie in het buitenland of kweekten ze hun eigen eten in de tuin. Die dip zien we dit jaar voor het eerst niet.”