Waarom kun je eieren niet met een zilveren lepel eten?

Het ei en het zilver kunnen een chemische reactie aangaan. Het is niet zozeer ongezond, wel onsmakelijk. Ook verkleurt het zilver erdoor. Een ei kun je daarom het best eten met een plastic lepeltje.

Waarom verstoppen we eieren?

In veel religies is een ei een symbool van vruchtbaarheid. Vroeger werden op akkers eieren begraven. Men dacht dat dat de vruchtbaarheid van de landbouwgrond zou bevorderen. 

Hoeveel eieren mag je per dag eten?

In eieren zit cholesterol. Deze vetachtige stof komt ook in het lichaam voor en wordt gezien als één van de risicofactoren van hart- en vaatziekten. Toch blijkt cholesterol in voeding minder effect op het cholesterolgehalte in ons bloed te hebben dan lang werd gedacht. In dit artikel schrijven we meer over het eten van (te) veel eieren.

 

Bevat eigeel meer eiwit?

Ja, eiwit bevat iets meer dan 10% proteïnen (eiwit) en de eidooier 16% procent.

Moet je eieren in de koelkast bewaren?

In de supermarkt liggen eieren niet gekoeld. Toch kun je eieren thuis het best in de koelkast bewaren. Eieren worden in de supermarkt niet koel bewaard om te voorkomen dat ze onderweg naar huis opwarmen. Want: eenmaal gekoeld, moet je ze blijven koelen. Als eieren opwarmen, kan condens ontstaan. Als de eierschaal vochtig is, kunnen bacteriën makkelijker groeien en zullen je eieren sneller bederven.

Heeft het nog zin om vrije uitloopeieren te kopen, nu kippen vanwege de vogelgriep verplicht binnen zitten?

Ja. Scharrelei klinkt erg positief maar scharrelkippen komen helaas nooit buiten. Vrije-uitloopkippen gaan, zodra het weer mag, naar buiten. Als iedereen nu scharreleieren gaat kopen, dan kan de vrije-uitloopboer net zo goed scharrelboer worden. Door vrije-uitloopeieren te kopen is het voortbestaan van vrije-uitloop-pluimveehouders zekerder. Hier vertellen we er meer over.

Is een bruin ei gezonder dan een wit ei?

Bruine eieren zijn niet gezonder, hoewel dat vaak wel wordt gedacht. In Nederland zijn bruine eieren daarom ook gewilder dan witte. Dat komt doordat de eerste scharreleieren bruine eieren waren. Bruine eieren zijn daarom ook iets duurder dan witte. Maar uiteindelijk bepaalt het kippenras de kleur van het ei. Een kip met witte lellen legt witte eieren, een kip met bruine lellen legt bruine eieren. Wel zijn witte eieren beter voor het milieu: deze kippen eten minder en leggen ook meer eieren.

Hoe duurzaam zijn eieren?

Van alle dierlijke producten, is een ei relatief klimaatvriendelijk. In ieder geval klimaatvriendelijker dan bijvoorbeeld kaas. Dat neemt niet weg dat ook eieren een flinke zogenoemde ‘klimaatvoetafdruk’ hebben. Een jaar lang elke dag een ei eten, staat gelijk aan 400 kilometer rijden met een benzineauto. Of bijna 200 keer acht minuten douchen.

Helpt een rauw ei tegen een kater?

Nee. Het enige dat helpt tegen een kater is niet drinken. Achteraf kun je niet veel meer dan veel water drinken en eventueel een paracetamol slikken. Gebruik tegen een kater geen ibuprofen of aspirine.