Eitjes eten we allemaal! Maar bestaat er zoiets als te veel eieren per week eten? En in hoeverre heeft het invloed op je gezondheid? Dat lees je hieronder.
Kan je ook té veel eieren eten?
Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Aantal eieren per week
Eieren zijn lekker en voedzaam, maar er is ook zoiets al teveel eieren eten. ''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen. Dit kan nadelig zijn voor hart en bloedvaten'', meldt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Echter in de praktijk wordt een beperking van eierconsumptie alleen nog aangeraden voor risicogroepen, als diabeten, mensen die erfelijk belast zijn of mensen die al een te hoog cholesterolgehalte hebben.
Eierdieet
Het eierendieet is een dieet, waarbij je maximaal 40 eieren per week mag eten. Het dieet wordt aangevuld met een korte lijst van andere voedingsproducten. Volgens Schutte is zo'n dieet niet aan te raden. "Je krijgt met zo'n dieet misschien geen overschot aan vet en cholesterol binnen, omdat je geen andere vormen van verzadigd vet eet. Toch riskeer je dat je te weinig andere voedzame stoffen binnenkrijgt. Een gevarieerd dieet is altijd het advies'', meldt Schutte.
Kun je écht te veel eieren eten?
Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden. Zij hadden geen last van ontstekingen, verhoogde glucosespiegel of opduikende cardiometabole risicofactoren.
De conclusie van dit onderzoek is dat mensen niet terughoudend hoeven te zijn met het eten van eieren, als dit deel uitmaakt van een gezond dieet. Onder 'gezond' verstaat de onderzoeksleider Nick Fuller dat verzadigde vetten, zoals boter vervangen worden door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, zoals avocado's en olijfolie.
Ook interessant
- 24Kitchen en Oma’s soep bundelen kracht tegen eenzaamheid van ouderen
- Wordt jouw kaas in 2030 gemaakt zonder koeien?
- Hoe gezond is de nieuwe trend fibremaxxing?
- Hier haal je binnenkort gratis chocolademelk
- Dé 5 Nederlandse kerstmarkten voor foodlovers
- Mijn Voordelen
- 6x de lekkerste wortelrecepten
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- &C x 24Kitchen - tips and tricks