Zelf gehaktbrood maken is ontzettend simpel. Ieder land heeft wel een eigen variant. Om je de gehele winter te kunnen voorzien van gehaktbrood, (zonder dat het saai wordt) delen we onze 6 favoriete recepten voor gehaktbrood met rundergehakt, half-om-half en kalf.
Winters genieten: 5 x variaties op gehaktbrood

Klassiek Brabants gehaktbrood
Brabants gehaktbrood (met een zachte G), hiermee haal je de Brabantse gezelligheid in huis. Een heerlijk recept voor wie een klassiek gehaktbrood recept zoekt.
Belgisch gehaktbrood
Onze zuiderburen weten goed wat lekker is. Zij hebben hun eigen variatie op gehaktbrood, dat ze 'vleesbrood' noemen. Benieuwd? Wij hebben een recept met vleesbrood, zure kersen en aardappelkroketten.
Amerikaanse meatloaf met ei en spek
Voor de Amerikaanse variant gebruiken we half-om-half gehakt. Dit is vetter en geeft extra smaak. Het gehaktbrood vullen we met gekookte eieren en maken we af met een laag spek.
Italiaans gehaktbrood met mozzarella en mortadella
De Italianen doen ook graag mee met hun variatie op gehaktbrood genaamd 'polpettone'. We vullen 'm met alles dat Italiaans is: pecorino romano, mozzarella, mortadella, tomaten en basilicum.
Frikadel pan
Gehaktbrood met een kick: in Indonesië weten ze hoe dat moet. Daar eten ze maar al te graag 'frikadel pan'. Een soort gehaktbrood gevuld met aardappel, sambal en Aziatische kruiden.
Gehaktbrood met champignons
De champignons bakken we eerst in de pan, en gaan daarna door het gehaktmengsel. Dit is niet alleen lekker maar ook functioneel: doordat je het vocht uit de champignons bakt blijft het gehakt compacter.

Gehaktbrood met een twist
Een gehaktbrood waarin het gehakt, in het brood zit. Wees niet bang dat het brood uitdroogt in de oven als je het opnieuw bakt.

Wat zijn de ingrediënten van gehaktbrood?
De basisingrediënten van gehaktbrood zijn: gehakt, bindmiddel (vaak ei), melk en kruiden. Welk gehakt of kruiden je gebruikt bepaald de smaak van jouw brood en zo kun je eindeloos variëren.
Kan je gehaktbrood op voorhand maken?
Gehaktbrood is perfect om op voorhand te maken, en het wordt er vaak zelfs lekkerder van omdat de smaken beter intrekken. Je kunt het gehakt alvast mengen en klaarzetten om af te bakken. Of je bakt het alvast af en warmt het later op.
Kan ik gehaktbrood maken zonder oven?
Dat kan! Je kunt gehaktbrood maken in de Airfryer, slow cooker of in een braadpan.
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam