Smaakmakers

De verrassende Koreaanse keuken is er één met veel sterke smaakmakers. Er wordt veel gebruik gemaakt van knoflook en dan het liefst in combinatie met pepers en suiker. Ook worden de gerechten vaak bereid met sesamolie en op smaak gebracht met sojasaus en gember.

Andere ingrediënten die je veel tegen komt zijn zeewier, rijst, tofu, vis, groenten en noedels. Komen deze ingrediëntcombinaties je bekend voor? Dat zou goed kunnen! Ook in de Japanse keuken wordt hier veel gebruik van gemaakt.

Banchan

Als voorgerecht is een kommetje soep gebruikelijk in Korea. Als hoofdgerecht staan gogigui (kleine gerechtjes) en banchan (bijgerechtjes) centraal. Al deze smaakvolle gerechtjes zijn gecombineerd met noedels of rijst en bedoeld om te delen. Deze banchan en gogigui worden in aparte schaaltjes geserveerd, die allemaal in het midden van een gezellige, lange tafel komen te staan.

De banchan worden met (roestvrijstalen) stokjes gegeten, de rijst heel praktisch met een lepel (anders dan we in veel Aziatische landen zien, waar rijst ook met stokjes wordt gegeten). Vleesgerechten worden vaak ter plekke aan tafel gegrild. Deze nieuwe manier van barbecueën valt ook in Nederland goed in de smaak en staat bekend als de Koreaanse barbecue.

Kimchi

Eén van de bekendere banchangerechten is kimchi: een bijgerechtje gemaakt van gefermenteerde groenten. Bij fermenteren veranderen de zuurgraad, smaak, geur, houdbaarheid en het uiterlijk van de groenten, doordat bepaalde grondstoffen van het product door micro-organismen worden omgezet of afgebroken. Klinkt ingewikkeld, maar kimchi maken is vergelijkbaar met hoe zuurkool wordt gemaakt en vooral erg leuk om te doen!

In Korea eten ze het gerechtje bijna dagelijks en door de afwisseling van de groenten en specerijen kan je eindeloos variëren. Leuk om te weten: zo’n beetje elk gezin heeft zijn eigen recept en voorkeuren.

Koreaanse trots

Naast kimchi heb je natuurlijk nog veel meer smaakvolle en populaire gerechten in de Koreaanse keuken. 

Bulgogi

Een van de bekendste gerechten tijdens de Koreaanse barbecue is bulgogi. Het gegrilde rundvleesgerecht bestaat uit goed gemarineerd vlees, vaak in combinatie met knoflook, uienringen en gesneden groene pepers.

Miniatuurvoorbeeld

Galbi

Een ander bekend vleesgerecht is galbi. Ook dit vlees wordt op de barbecue gegrild en is vaak gemarineerd in sojasaus, knoflook en suiker.

Miniatuurvoorbeeld

Beondegi

Voor de echte daredevils onder ons is er beondegi. Dit typisch Koreaanse streetfood-hapje is gemaakt van zijdeworm poppen.

Miniatuurvoorbeeld

Gimbap

De overeenkomsten met de Japanse keuken zijn goed terug te zien bij gimbap. Hierbij worden groenten, rijst en vis gerold in gim (zeewiervellen), tot een heerlijke Koreaanse versie van de Japanse sushi.

Miniatuurvoorbeeld

Dumplings

Ook de Koreanen hebben hun eigen versie van het bekende Aziatische hapje. Het wordt gemaakt van deeg, gevuld met klein gehakte groenten, vlees, vis of zelfs kimchi en wordt gekookt, gestoomd of gebakken voordat het door een heerlijk dipsausje wordt gehaald. In Korea worden deze zachte hapjes ook wel mandu genoemd.

Miniatuurvoorbeeld

Gochujang

De Koreanen gaan een beetje pittig eten zeker niet uit de weg. Hun gerechten worden regelmatig op smaak gebracht met gochujang: een pasta gemaakt van gefermenteerde rode peper.

Miniatuurvoorbeeld

Bibimbap

Tot slot mag bibimbap niet in het lijstje ontbreken. Het populaire gerecht betekent letterlijk gemixte maaltijd en bestaat uit een kom met warme rijst, groenten, vlees en vaak een gebakken ei. Hoewel de kleurrijke kom met ingrediënten mooi geordend wordt geserveerd, mix je alle ingrediënten zelf door elkaar voordat je aan de maaltijd begint.

Miniatuurvoorbeeld