Ei stomen

Een hele pan kokend water opzetten om je eitjes perfect te kunnen koken? Onnodig, zo blijkt. Eieren stomen blijkt de beste manier te zijn. Hierdoor kun je het kookproces (of in dit geval, het stoomproces) beter in de hand houden én pelt je eitje een stuk makkelijker. 

Stoommand

Voor het stomen van eieren kan je natuurlijk een eierstomer gebruiken. Maar wat net zo goed werkt is een stoommand. Vul hiervoor een pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet op de pan een stoommand met daarin de eieren. Doe de deksel op de stoommand en de hete lucht doet het werk. Laat de eieren schrikken, net zoals bij de gekookte variant, in koud water.

Stoomtijd

Het stomen van eieren kost wat meer tijd dan koken. Wel ben je minder tijd kwijt met het koken van een pan met water. Voor een zachtgekookt ei houd je 6 minuten stoomtijd aan, voor halfzacht 10 minuten en voor hardgekookt ongeveer 12 tot 15 minuten. Deze tijden zijn afhankelijk van de grootte van je ei.