Spelletje spelen?

Er is bijna geen grotere uitdaging dan kinderen laten proeven van iets wat ze eigenlijk het liefst laten staan. Maar het is niet onmogelijk! Maak van proeven een spelletje, want spelenderwijs is alles leuker. Laat ze bijvoorbeeld geblinddoekt proeven van verschillende hapjes. Kunnen ze raden wat het is?  

Veel meer leuke spelletjes om kinderen te laten proeven vind je in het boek Zoete Spruiten

Creatief koken en eten

Maak een kunstwerk van je eten. Tover een saaie bruine boterham om tot een leeuw, versier gerechten met eetbare bloemen, maak gezichtjes of prik het aan een prikker (denk aan vlees- of fruitspiesjes). Zo wordt gezond eten veel aantrekkelijker en zijn kinderen sneller geneigd om het op te eten. Mission accomplished!

Kleurenfeestje

Wist je dat kinderen veel sneller gerechten eten als er meer kleur in zit? Denk aan het blauwe smurfenijs en spikkels: grote favorieten bij vele kindjes. En geef ze eens ongelijk: een gezellig kleurenfeestje is natuurlijk véél leuker dan een saai één-kleurig prakje. Niet waar? 

Geduld is een schone zaak

Is 'lust ik niet' nog steeds de favoriete zin van van jouw zoon of dochter? Geen paniek, geef niet op! Wennen kost tijd: soms moeten kinderen wel 10-15 keer proeven voordat ze aan een smaak gewend zijn. Blijven proberen dus.

Kleine helpers

Af en toe kunnen we wel wat extra handjes gebruiken En dat komt mooi uit, want kinderen helpen graag mee in de keuken. Door kinderen te laten helpen, zien ze welke ingrediënten er in het gerecht gaan en zijn ze trots op 'hun creatie'. Wedden dat ze nu in elk geval een paar happen proeven?  

Ook slim: laat jou hulp-chefs beslissen wat jullie gaan eten, laat ze kiezen tussen twee groenten. Zo hebben ze het gevoel dat ze invloed hebben over wat ze eten en zullen ze het ook sneller eten. 

Leren, leren, leren

Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig. Leer ze over eten. Waar komt het vandaan? Hoe groeit het? In welk land eten ze het vaak? Als kinderen meer weten van ingrediënten wordt het ook minder eng. Grotere kans dat ze het dan willen proberen ook.

Leuk om te doen: maak samen een moestuintje! Deze 10 moestuintips van de tuinders helpen je daarbij.

Food = fun

Het is belangrijk dat kinderen eten zien als iets leuks! Koppel gezond eten dus aan iets positiefs: gezelligheid en een goede sfeer. Ga er samen voor zitten en maak er iets gezelligs van. Zo wordt gezond eten een feestje en kunnen de pizza, patat en pannenkoeken iets vaker plaats maken voor vrolijke, lekkere, leuke en vooral voedzame maaltijden.

Op zoek naar inspiratie voor vrolijke, lekkere, leuke en vooral voedzame maaltijden? Deze en nog veel meer recepten vind je in het kookboek Zoete Spruiten: