Steak in da house (kogelbiefstuk met krieltjes en zoete spruitjes)

3
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Breng twee pannen met water en een beetje zout aan de kook.

Spruitjes en krieltjes koken

Kook de spruitjes en de krieltjes circa 5 minuten. Kort koken wordt ook wel blancheren genoemd.

Kruidenboter

 

Hak de peterselie fijn. Pel en pers de knoflook. Meng met de zachte boter en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Giet de spruitjes en krieltjes af en laat uitwasemen. Dat betekent dat je ze nog wat na laat stomen (af laat koelen).

 

Gebakken krieltjes

 

Verwarm de oven voor op 120 ºC.
Halveer de krieltjes. Verhit een scheutje van de olie in een koekenpan en bak de krieltjes goudbruin in circa 10 minuten. Roer tussendoor in de pan of schud de pan zodat de krieltjes aan alle kanten worden gebakken. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Schep de gebakken krieltjes in een ovenschaal en houd ze warm in de oven. Zet alvast een bord voor de biefstuk in de oven. Zo blijven ze na het bakken lekker warm.

Kogelbiefstuk

 

Bestrooi de biefstukken aan beide kanten met een beetje grof zeezout. Verhit op middelhoog vuur een scheutje olie in een koekenpan. Leg de biefstukken in de pan en bak de biefstukken circa 2 minuten. Houd de biefstukken in beweging, maar laat de pan op het fornuis staan. Op deze manier bakken ze gelijkmatig. Draai de biefstukken om en bak nogmaals 2 minuten. Beide kanten moeten mooi bruin worden. Zet het vuur laag en voeg de roomboter toe. Als je de boter eerder toevoegt, verbrandt de boter en wordt de biefstuk niet lekker. Als de boter is uit gebruist zet je het vuur uit. Haal het bord uit de oven en leg de biefstukken erop. Dek goed af met aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten. Hierdoor wordt het vlees malser.

Gekaramelliseerde spruitjes

 

Voeg de spruitjes en de honing toe aan de koekenpan waarin de biefstuk is gebakken. Karamelliseer de spruitjes circa 2 minuten.

Aan tafel!

Haal de ovenschaal met de krieltjes uit de oven. Verdeel de spruitjes en de krieltjes over de borden. Bestrooi de biefstukken met een beetje versgemalen peper. Verdeel de biefstukken over de borden en schep er een dot kruidenboter op.

Ingredienten

4
Personen

Gekarameliseerde spruitjes

  • 400 g spruitjes
  • 4 el honing

Gebakken krieltjes

  • 600 g verse krieltjes
  • zonnebloemolie

Kruidenboter

  • 6 takjes peterselie
  • 1 teentjes knoflook
  • 4 el zachte roomboter

Kogelbiefstuk

  • 4 kogelbiefstukken à 150 g
  • grof zeezout
  • zonnebloemolie
  • 2 el roomboter

Klaar zetten

  • 2 pannen
  • snijplank
  • (kinder)koksmes
  • knoflookpers
  • kom
  • vergiet
  • 2 koekenpannen
  • ovenschaal
  • bord
  • vleestang
  • aluminiumfolie
Geef je waardering
3