Döner kebab, of 'het broodje döner', is een van oorsprong Turks gerecht. Het vlees wordt bij döner geregen op een braadspit dat verticaal gaart. Hier wordt origineel gekruid lamsvlees voor gebruikt. Inmiddels koop je in Nederland vaker de variant met rund- op kippenvlees.Het vlees wordt na het braden in in dunne repen van het braadspit gesneden met een lang mes.

Klassieke döner kebab

De döner wordt samen met groenten en saus en in een broodje (pide) of dürüm (een soort Mexicaanse tortilla gemaakt van dürümtarwe) gestopt. Hoewel wij er in Nederland vrijwel altijd knoflooksaus en sambal overheen kwakken, is dit in Turkije uit den boze. Daar vind je 'm hooguit met wat yoghurt on the side. 

Thuis döner maken

Om dit gerecht thuis te maken heb je een braadspit nodig - of althans, dat zou je denken. 24Kitchen-chef Rudolph van Veen deelt zijn 'geheime' tip waardoor je het zonder spit kunt maken. Hij noemt het zijn döner look-a-like. In plaats van een braadspit marineert hij het vlees aan één stuk en bevriest het. Hierna is het mogelijk om hele dunne lapjes vlees te snijden. 

Zelf proberen? Bekijk de hele aflevering waarin Rudolph van Veen zíjn broodje döner maakt hier