Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Ruim 60 rood-wit gestreepte marktkramen met zwarte klapstoeltjes stonden in een lange rij opgesteld van links naar rechts over het campus-terrein van de TU Delft. Ze dienden als decor voor de wereldrecordpoging, van 11.30 tot 17.00 uur, die de TU Delft gisteren wilde vestigen: meeste broodjes vegan Döner Kebab eten. Uiteindelijk werd het record aangeboden aan het Guiness Book of Records

Voedingsdeskundige Jeroen Willemsen, tevens 'eiwitcommissaris van Nederland' was speciaal uitgenodigd om zijn tanden in het allereerste broodje Vegan Döner Kebab te zetten. Om half 12 kreeg Willemsen het allereerste broodje uitgereikt van het OWee-bestuur. "Dit heeft niks meer te maken met vleesvervangers, dit noem ik een vleesopvolger. Het wordt een groot succes." 

Green Döner Kebab

De broodjes die officieel de naam 'Green Döner Kebab' dragen werden beschikbaar gesteld door Green Meat Products. Een bedrijf dat ironisch genoeg uit de grond is gestampt door drie eigenaren uit de vleesindustrie. Commercieel directeur Mark laponder: "Omdat de technologie het toelaat zijn we gelijk voor veganistisch in plaats van vegetarisch gegaan. Bovendien sluit je met een vegetarische döner toch weer een groep mensen uit en nu weet je tenminste zeker dat iedereen het eet."