1. Alternatieve pasta

Pasta is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keukens. Van penne tot ravioli alle varianten zijn mega-populair. Maar er is een nieuwe beweging ontstaan binnen de pasta-wereld. Pasta van linzen, groenten of andere groente- of vegan-varianten verschijnen in de schappen.  “Better homes & gardens”, en “Martha Stewart” voorspellen dat deze varianten in 2023 steeds vaker in onze menu's zullen opduiken.

pexels groente pasta

2. Sweet and spicy

Zoet en pittig, volgens velen wordt deze smaakcombinatie de nieuwe hit. De van origine Zuid-Koreaanse combinatie zien we ook steeds vaker terug in de westerse keukens. Zoete chilisaus, chocolade met peper, pittige honing en gefrituurde kip met een saus van aardbeienjam en hete saus zijn voorbeelden van wat we kunnen verwachten.

Sweet & Spicy Ribeye

3. Dadels als zoetstof

Deze vrucht wordt is al een tijdje populair. Maar komend jaar zal de de dadel waarschijnlijk veelvoudig gebruikt gaan worden als vervanger voor zoetstoffen. Je ziet het al vaak in voedingsrepen, maar volgens Martha Stewart zal het ook in baksels en gerechten vaker terugkomen.  

dadels

4. Vintage recepten

Er ontstaat weer liefde voor recepten uit het verleden. Het blijkt dat steeds meer mensen plezier beleven aan nostalgische maaltijden. Dus trek dat kookboek van je overgrootmoeder maar uit de kast want het is tijd voor echte klassiekers.
 

Grootmoeders groentesoep

5. Meer paddenstoelen

Paddenstoelen zijn onwijs lekker, maar ook gezond en duurzaam. Op menukaarten in restaurants schieten de shiitakes, portobello's en oesterzwammen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Na deze toename in restaurants verwachten we dat ze ook weer steeds vaker thuis gegeten zullen worden.

Paddenstoelen

6. Mocktails in plaats van cocktails

Mocktails, virgin cocktails, of alcoholvrije cocktails. Hoe je het ook wilt noemen, dit drankje wordt populair het komende jaar. Er komen steeds meer alcoholvrije alternatieven op de markt waardoor je het verschil tussen een gewone cocktail en alchoholvrije variant nog nauwelijks proeft. Een perfect idee voor dry january.

mocktail

7. Vegan / plantaardig eten

Steeds meer mensen willen millieubewuster leven. Daarom stappen ze steeds vaker over op plantaardig eten. Ook in de trends van het komende jaar zien we dit terug. De populariteit van plantaardig voedsel lijkt te groeien en ook steeds meer restaurants maken de stap naar meerdere gerechten met plantaardig eten.

Snel met Mil Vegan maissalade

8. Lekker lokaal

Ook onder het mom van “goed voor het milieu” wordt duurzaam en lokaal eten steeds populairder. Van groenten uit je eigen moestuin tot kaas van de lokale boerderij. Dit scheelt qua transport en dus CO2-uitstoot. Supermarktketen Lidl zet zelfs een grotere stap door groente een fruit niet meer via vliegtuig te importeren.

Miniatuur

9. Mood food

Mood food is eten met cannabis. Bij dit soort eten moet je denken aan spacecake en wietlolly’s. Volgens “the wicked noodle” en “global foodforum” wordt dit een echte trend komend jaar. Youtube-kanalen zoals “The Cannabis Cooking Channel” staan vol met recepten met dit verrassende ingrediënt.

mood food

10. Kelp

Kelp is een zeewier variant en wordt steeds populairder. Het ligt zelfs al in de supermarkten als chips, noedels, of veganistische vissaus. Naast dat het lekker is heeft het ook een positief effect op het milieu. Het absorbeert namelijk koolstofmonoxide tijdens het groeien. 

kelp

11. Yuzu

Yuzu is een Japanse citrusvrucht en is een echte smaakbom. De vrucht smaak naar een combinatie van grapefruit, citroen, mandarijn en limoen en wordt steeds vaker gebruikt door bakkers en chefs. Door de bijzondere smaak en intensiteit wordt de vrucht niet zonder reden steeds populairder.

yuzu

12. Butterboard

Momenteel staat TikTok er vol mee en als het aan “The wicked noodle” ligt zal dat de komende tijd ook nog wel zo blijven. Butterboards zijn borrelplanken met boter en toppings in plaats van kaas en vleeswaren. Naast de plank serveer je brood zodat iedereen zelf de boter en toppings op brood kan doen die ze lekker vinden. 

Miniatuurvoorbeeld

13. Umami

Umami, onze 5e smaak. Alhoewel we niet precies weten wat deze smaak inhoudt, weten we wel dat we er steeds meer van zijn gaan houden. We kennen de umami-smaak van ingrediënten zoals tomaat en ui. Maar ook gefermenteerde groenten zitten er vol mee. Deze bereidingswijze wordt daarom steeds populairder. Mega-gezond en lang houdbaar!

gefermenteerde groenten

14. Alternatieven voor vis

Zoals we eerder al benoemde wordt plantaardig eten steeds populairder. Na de vleesvervangers is er nu een opkomst in visvervangers. Zo ligt er bijvoorbeeld al plantaardige zalmfilet en tonijn in de schappen van de supermarkt. Vegan vis wordt door “global food forum” gezien als de nieuwe plantaardige trend.

vegan vis