Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het is een truc die producent vaak met vlees uithalen: water toevoegen. Bij vlees zorg je voor extra gewicht. Bij eiersalades is het net zozeer een goedkoop ingrediënt. Want in eiersalades horen eigenlijk alleen een stel hardgekookte eieren, een lik mayonaise, een handje bieslook, beetje mosterd en wat zout en misschien paprikapoeder of kerriepoeder. Dat is alles.

In de fabriek gebeurt er wel wat meer voordat het plastic bakje de lopende band verlaat. In plaats van mayonaise gebruiken voedingsmiddelenproducenten namelijk vaak ‘basissaus’. Dat is minder vet dan mayo maar staat niet op het etiket. Je herkent het alleen als je het etiket bestudeert en het ingrediënt water vindt, meldt de Consumentenbond in de gids die vandaag verschijnt. 

Waterig

Omdat een bakje eiersalade niet te waterig mag zijn, draait de fabrikant de kraan van extra ingrediënten open: bindmiddelen en verdikkingsmiddelen zorgen ervoor dat je toch een smeuiig geheel op je boterham kunt smeren. 

Volksverlakkerij? Misschien, maar de ironie is dat het consumentenpanel de salade met de meeste ingrediënten (36 om precies te zijn) keihard het lekkerst vindt. Het gaat om die van Johma en het beleg kreeg een 7,7 als rapportcijfer van het panel. Kennelijk zijn onze smaakpapillen gesteld geraakt op ‘geknutsel uit de fabriek’, luidt de verklaring van de consumentenorganisatie, waarin enige verbazing in doorklinkt. 

Suiker

Bij de beoordeling keek de bond naar meer dan alleen het oordeel van de proevers. Ook het zoutgehalte, de hoeveelheid eiwit, het dierenwelzijn en het percentage suiker telden mee. Daardoor eindigde Johma als tweede in de test, vlak onder de salade 1deBeste Vrije uitloop bieslook salade. Die was vrijwel net zo lekker (7,6) maar bevat meer eiwit en scoort hoger op de schaal van blije dieren. ‘Hij is goedkoper en diervriendelijker dan de lekkerste, schrijft de bond in de Consumentengids.  Deze beste koop is te koop bij Dirk en Dekamarkt. De eiersalade van Albert Heijn (Vrije uitloopsalade met bieslook) maakt de top 3 compleet.

In de onderste regionen van de test bungelt een andere variant van Albert Heijn. De Basic Scharrelei salade kreeg van het panel een zesje. Het eindoordeel komt uit op 6,3. De minpunten volgens de bond: scoort matig op dierenwelzijn en bevat relatief weinig ei (50 procent). 

De biologische eiersalades, zoals Your Organic Nature Ei-bieslook salade en Foodfinesse Bio Ei-bieslook salade kunnen op weinig applaus rekenen. Te zuur, oordeelde het panel.

Deze 36 ingrediënten zitten in eiersalade van Johma

62% gekookte eieren Beter Leven 2 sterren, koolzaadolie, water, suiker, eigeel, bieslook, natuurazijn, zout, gemodificeerd zetmeel, zuurteregelaars (natriumacetaten, natriumlactaat), specerijen (mosterd, selderij), voedingszuren (citroenzuur, melkzuur), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), gistpoeder, aroma, glucosestroop, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), zetmeel, smaakversterkers (dinatriuminosinaat, mononatriumglutamaat, natriumguanylaat), kleurstoffen (carotenen, ammoniakkaramel), gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (koolzaad, maïs, soja), melasse, maltodextrine, sojabonenpoeder, tarwemeel (gluten), natuurlijke aroma’s (selderij), duurzame palmolie

Zelf aan de slag met eiersalade? Probeer deze eiersalade met bieslook eens uit!