Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Volgens dokter Jason McKeown, een Britse neurowetenschapper, helpt  een heel streng dieet niet om voorgoed van die kilo's af te komen. Onze hersenen zouden daar namelijk een stokje voor steken. "Onze hersenen beïnvloeden ons gewicht, metabolisme en ons hongergevoel", legt hij uit aan The Independent. "Studies hebben de laatste vijftig jaar aangetoond dat de hypothalamus (onderdeel van de hersenen) controle heeft over ons gewicht."

"Onze hersenen hebben een duidelijk zicht op hoeveel we zouden moeten wegen en de mogelijkheid om tussenbeide te komen wanneer we minder proberen te wegen", vervolgt McKeown. "Dit is waarom mensen die een streng regime volgen en een bepaald aantal kilo's verliezen, dan even op een stabiel gewicht blijven, maar niet veel later weer aankomen. Hun brein is niet tevreden over hun lagere gewicht."

Geprogrammeerd

Toch denken de meeste mensen nog steeds dat we het meeste gewicht verliezen door strikt op onze voeding te letten en vaak ook door minder te eten. McKeown legt dan ook uit dat enkele kilo's verliezen vaak veel moeilijker is door de manier waarop we geprogrammeerd zijn. 
Toch enkele kilo's verliezen? Dan kies je het best voor een iets tragere, maar goede aanpak: enkele honderden grammen gewichtsverlies per week.