De geliefde peper, die overigens geen peper maar een gedroogd knopje van een bloemsoort is, is afkomstig uit de provincie Szechuan in China. De peper is bij veel gerechten uit deze keuken hét basisingrediënt en in Nederland komen we 'm ook steeds vaker tegen. 

Szechuan

De smaakmaker is vernoemd naar de Chinese provincie Sichuan die bekend staat om haar pittige keuken. De 'peperkorrels' hebben een lichte citrussmaak en zijn niet zozeer pittig, maar creëeren bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend effect. 

Wat kan je er mee doen?

Szechuanpepers koop je veelal bij de toko. Tegenwoordig vind je 'm ook wel eens in het Aziëvak van de buurtsuper. De meeste szechuanpepers die je koopt in Nederland zijn al gedroogd en direct klaar voor gebruik. Handig!

Met deze smaakmaker kan je veel meer dan alleen Szechuaanse gerechten koken. Trek er bijvoorbeeld een olie van, strooi het over je aardappels of verwerk het in een dessert. Je kunt het zo gek niet bedenken.

DanDan-noodles

Een voorbeeld van een authentiek gerecht met een vleugje szechuan zijn de populaire DanDan-noodles. Dit gerecht bestaat uit een pittige saus met groenten, chili-olie, sechuanpepers, gehakt en bosui. De noedels kun je zowel 'droog' of als soep eten. Het gerecht zit bomvol smaak en is een beetje pittig. 

Benieuwd hoe je deze noodles maakt? Kijk dan naar de video hieronder. 

DanDan