Carol Johnson, kaasboerin van beroep, laat in gesprek met Foodandwine weten wat de meest voorkomende fouten zijn en hoe je je kaas langer vers kunt houden.

1. We bewaren onze kaas in plastic

Ondanks dat kaasboeren de kazen wel bewaren in plastic, is het verstandig dit thuis niet te doen. Kaas moet volgens Johnson namelijk kunnen ademen en plastic laat geen lucht door. Daarnaast kan plastic verpakkingsmateriaal ervoor zorgen dat de kaas ook een plastic-achtig smaakje krijgt. Verpak de kaas in speciaal kaaspapier met een dun laagje folie aan de binnenkant of maak gebruik van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie.

Kaasboeren verpakken hun kazen wel in plastic omdat ze deze daardoor tentoon kunnen stellen, maar ze gaan zo snel door deze kazen heen dat het verpakken in plastic geen invloed heeft op de smaak van de kaas.

2. We bewaren kaas in het koudste gedeelte van de koelkast

De meeste koelkasten hebben natuurlijk een zone voor de kaas, maar dat is niet altijd even nadrukkelijk vermeld. Als dat het geval is, is de onderste lade de beste opbergplek. “Ik bewaar mijn kaas in de lade of welke andere locatie het warmste is”, laat Johnson weten. Een lagere temperatuur vertraagt het rijpingsproces van de kaas en daardoor kan de kaas redelijk snel uitdrogen.

3. We beschermen kaas niet goed

Je doet er dus goed aan om plastic te vermijden als verpakkingsmateriaal, maar het is verstandig om kaas extra te beschermen. Nadat je de kaas in luchtdoorlatend materiaal hebt verpakt, doe je het het beste in een container met luchtgaten.