We beginnen bij het begin: wáárom klemt die verrekte potdeksel? Het antwoord is vacuüm. Trek je de pot ook nog eens uit de koelkast of koude kelder wordt het probleem alleen maar groter: kou vergroot het vacuüm. Met het gevolg dat jij 'm (bijna) niet kunt opendraaien.

Als het zo moeilijk te openen is, waarom wordt de pot dan vacuüm getrokken? Dit wordt expres gedaan door de fabrikant. Door de deksel vacuüm te zuigen kan er geen lucht meer bij het eten en blijft het langer goed. Zo kun jij over een jaar nog steeds een kakelverse augurk uit de pot vissen. 

Deksel openen

Dit vacuüm kun je gemakkelijk zelf opheffen - zonder dat je hier extra spierkracht voor moet inschakelen. Neem een stevig broodmes uit de bestekla en geeft 2 à 3 flinke tikken op de rand van de deksel. Hierna zul je zien dat je 'm gemakkelijk kunt opendraaien.

Een andere truc is om een klein lepeltje of mesje te gebruiken als hefboom. Plaats deze onder de dop en druk naar beneden. Hierdoor komt de deksel een klein beetje los en hef je het vacuüm op. Vaak hoor je hierbij een 'plop'. En na dat magische geluid draai je zo de deksel van de pot.