Wat is cottage cheese?

Cottage cheese (of hüttenkäse, of huttenkaas) is een jonge, ongerijpte, korrelige kaas gemaakt van wrongel en heeft een heel scala aan voordelen:

  • Cottage cheese zit bomvol eiwitten,
  • heeft weinig calorieën,
  • weinig lactose,
  • smaakt lekker fris (beetje vergelijkbaar met ricotta of kwark),
  • en doet het lekker bij zoete én hartige gerechten,
  • zowel als ontbijt, lunch, diner als tussendoor (van de boterham tot lasagne).

Klinkt fantastisch, niet?

Zelf cottage cheese maken

Maar het wordt nóg mooier. Je kunt namelijk heel makkelijk zelf cottage cheese maken!

Wat heb je nodig? Voor 200 gram cottage cheese:

  • 1 liter (half)volle melk
  • sap van een halve citroen (3 eetlepels)
  • kruiden naar smaak (1/2 theelepel zout)
  • theedoek/kaasdoek of hydrofiele doek

Ga als volgt te werk:

  1. Breng de melk al roerende net aan de kook.
  2. Haal van het vuur en roer het citroensap erdoor.
  3. Laat het mengsel 15-30 minuten staan tot je duidelijk ziet dat de klontjes zich scheiden van het vocht.
  4. Schep het over in een theedoek (in een vergiet) en laat uitlekken tot het cottage cheese de dikte heeft die je wilt.
  5. Even op smaak brengen met peper, zout of andere kruiden (bijv peterselie) en klaar is jouw zelfgemaakte cottage cheese om te verwerken in een recept!

Lekkere recepten met cottage cheese

Zin om iets te maken met hüttenkäse? De kaas doet het alleen al goed als boterhambeleg met wat groenten en/of kruiden, of op een cracker, maar ook in salades, lasagnes, of als snack...

Hieronder vind je een greep uit de heerlijke recepten met cottage cheese op 24Kitchen: