Wat is cottage cheese?

Cottage cheese (of hüttenkäse, of huttenkaas) is een jonge, ongerijpte, korrelige kaas gemaakt van wrongel en heeft 7 voordelen:

  1. Cottage cheese zit bomvol eiwitten,
  2. heeft weinig calorieën,
  3. weinig lactose,
  4. smaakt lekker fris (beetje vergelijkbaar met ricotta of kwark),
  5. en doet het lekker bij zoete én hartige gerechten,
  6. zowel als ontbijt, lunch, diner als tussendoor (op de boterham tot alternatief voor bechamel in lasagne),
  7. én is budgetproof (gemiddeld onder de €1)

Klinkt fantastisch, niet?

Zelf cottage cheese maken

Maar het wordt nóg mooier. Je kunt namelijk heel makkelijk zelf cottage cheese maken!

Wat heb je nodig? (voor 200 gram zelfgemaakte cottage cheese):

  • 1 liter (half)volle melk
  • sap van een halve citroen (3 eetlepels)
  • kruiden naar smaak (1/2 theelepel zout)
  • theedoek/kaasdoek of hydrofiele doek

Bereidingswijze huttenkäse:

  1. Breng de melk al roerende net aan de kook.
  2. Haal van het vuur en roer het citroensap erdoor.
  3. Laat het mengsel 15-30 minuten staan tot je duidelijk ziet dat de klontjes zich scheiden van het vocht.
  4. Schep het over in een theedoek (in een vergiet) en laat uitlekken tot het cottage cheese de dikte heeft die je wilt.
  5. Breng op smaak met peper en zout. 
zelf cottage cheese maken

Hoe smaakt cottage cheese?

Deze kaas heeft van zichzelf een hele milde, neutrale en lichtzure smaak. Op smaak brengen kan daarom met zowel zoete als hartige smaakmakers. Denk bijvoorbeeld aan 1 van deze 5 voorbeelden:

  1. Jam of marmelade 
  2. Honing of plantaardig alternatief (ahorn-, agavesiroop)
  3. Verse kruiden zoals peterselie of bieslook
  4. Miso
  5. Crispy chili-olie

Of probeer het eens met je favoriete kruidenmengsel. De opties van dit veelzijdige product zijn zowat oneindig.

Lekkere recepten met cottage cheese

Zin om iets te maken met hüttenkäse? De kaas doet het alleen al goed als boterhambeleg met wat groenten en/of kruiden, of op een cracker, maar ook in salades, lasagnes, of als snack...

Hieronder vind je een greep uit de heerlijke recepten met cottage cheese op 24Kitchen:

Ciabatta caprese hüttenkäse

Het alternatief op de populaire Italiaanse combinatie. Deze keer met hüttenkäse in plaats van mozzarella.

Ciabatta caprese hüttenkäse

Pasta met zalm en cottage cheese

Ook onze 24Kitchen-vriend Jamie weet wel raad met dit ingredient. Hij gebruikt cottage cheese in een simpel pastagerecht met zalm. 

Jamie Oliver: SALMON_SPINACH_PASTA

Rijstwafels met cottage cheese

Ook voor een snelle snack of makkelijke lunch werkt de frisse kaas erg goed. Combineer het met gerookte zalm of avocado en je kan er weer even tegenaan. 

Miniatuurvoorbeeld