Cottage cheese (in het Nederlands beter bekend als hüttenkäse) is een heerlijke frisse, jonge kaas. Het korrelige kaasje doet het goed in véél recepten (van hartig tot zoet). En bovendien kun je het heel makkelijk zelf maken! Hieronder lees je alles wat je wil weten over dit ingrediënt.
Cottage cheese: wat is het en wát maak je ermee?

Wat is cottage cheese?
Cottage cheese (of hüttenkäse, of huttenkaas) is een jonge, ongerijpte, korrelige kaas gemaakt van wrongel en heeft 7 voordelen:
- Cottage cheese zit bomvol eiwitten,
- heeft weinig calorieën,
- weinig lactose,
- smaakt lekker fris (beetje vergelijkbaar met ricotta of kwark),
- en doet het lekker bij zoete én hartige gerechten,
- zowel als ontbijt, lunch, diner als tussendoor (op de boterham tot alternatief voor bechamel in lasagne),
- én is budgetproof (gemiddeld onder de €1)
Klinkt fantastisch, niet?
Zelf cottage cheese maken
Maar het wordt nóg mooier. Je kunt namelijk heel makkelijk zelf cottage cheese maken!
Wat heb je nodig? (voor 200 gram zelfgemaakte cottage cheese):
- 1 liter (half)volle melk
- sap van een halve citroen (3 eetlepels)
- kruiden naar smaak (1/2 theelepel zout)
- theedoek/kaasdoek of hydrofiele doek
Bereidingswijze huttenkäse:
- Breng de melk al roerende net aan de kook.
- Haal van het vuur en roer het citroensap erdoor.
- Laat het mengsel 15-30 minuten staan tot je duidelijk ziet dat de klontjes zich scheiden van het vocht.
- Schep het over in een theedoek (in een vergiet) en laat uitlekken tot het cottage cheese de dikte heeft die je wilt.
- Breng op smaak met peper en zout.

Hoe smaakt cottage cheese?
Deze kaas heeft van zichzelf een hele milde, neutrale en lichtzure smaak. Op smaak brengen kan daarom met zowel zoete als hartige smaakmakers. Denk bijvoorbeeld aan 1 van deze 5 voorbeelden:
- Jam of marmelade
- Honing of plantaardig alternatief (ahorn-, agavesiroop)
- Verse kruiden zoals peterselie of bieslook
- Miso
- Crispy chili-olie
Of probeer het eens met je favoriete kruidenmengsel. De opties van dit veelzijdige product zijn zowat oneindig.
Lekkere recepten met cottage cheese
Zin om iets te maken met hüttenkäse? De kaas doet het alleen al goed als boterhambeleg met wat groenten en/of kruiden, of op een cracker, maar ook in salades, lasagnes, of als snack...
Hieronder vind je een greep uit de heerlijke recepten met cottage cheese op 24Kitchen:
Ciabatta caprese hüttenkäse
Het alternatief op de populaire Italiaanse combinatie. Deze keer met hüttenkäse in plaats van mozzarella.
Pasta met zalm en cottage cheese
Ook onze 24Kitchen-vriend Jamie weet wel raad met dit ingredient. Hij gebruikt cottage cheese in een simpel pastagerecht met zalm.
Rijstwafels met cottage cheese
Ook voor een snelle snack of makkelijke lunch werkt de frisse kaas erg goed. Combineer het met gerookte zalm of avocado en je kan er weer even tegenaan.
Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?