Wat is een clafoutis?

Clafoutis is een ovengerecht, afkomstig uit de regio Limousin en Auvergne. In dit gebied, gelegen in het binnenland van Frankrijk, is dit gerecht ontstaan om de grote hoeveelheid kersen te verwerken. Inmiddels bestaan er naast de klassieke kersenclafoutis ook vele zoete varianten met fruit, of hartige soorten met kaas en groenten. 

Hoe maak ik een clafoutis?

De kersen, of ander fruit, worden bij een clafoutis gebakken in een simpel beslag. ,,Het lijkt op pannenkoekenbeslag, maar dan iets dikker'', legt chefkok Rudolph van Veen uit. ,,Gewoon gemaakt met eieren, melk, bloem, suiker en soms wat vanille. Daar stop je de kersen in en dat geheel gaat één uur in de oven.'' En dan? ,,Poedersuiker erop, of een bolletje ijs en dan het liefst nog een beetje warm eten'', tipt van Veen.

Wil je zelf aan de slag met een clafoutis? Hieronder hebben we onze favoriete zoete én hartige clafoutisrecepten voor je opgesomd.

clafoutis rood fruit

Clafoutis van rood fruit met aardbeiencoulis (Frans dessert gebak)

Bekijk
vijgenclafoutis

Vijgenclafoutis met amandelen

Bekijk
Kersenclafoutis

Kersenclafoutis

Bekijk
tomaten clafoutis

Tomatenclafoutis met groene salade

Bekijk
perel clafoutis

Perenclafoutis met bitterkoekjes

Bekijk
blauwe bessen clafoutis

Clafoutis van blauwe bessen

Bekijk