Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De mystieke damp is dry misting: een manier om verse producten langer vers te houden. Hiermee gaan steeds meer supermarkten onnodige voedselverspilling tegen. Want hoe langer een tomaat of een krop sla vers blijft, hoe minder de supermarkt hoeft weg te gooien.

,,De mist wordt gemaakt van gefilterd water zonder toevoegingen‘’, legt AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh uit. ,,Het water wordt met ultrasoon geluid ‘uit elkaar geschud’ en in een mist (microdruppels die 1000 keer kleiner zijn dan een regendruppel) over de producten verspreid. De mist verdampt en vormt een koele, vochtige laag om het product.”

Klanten kijken ervan op, weet Aspeslagh. ,,Klanten reageren over het algemeen positief op de dry misting”, meldt de woordvoerder, maar het nut is hen niet altijd meteen duidelijk. ,,We moeten het inderdaad wel uitleggen omdat het tegenstrijdig lijkt: verpakken én dry misting.” Hoe zit het dan? Uitgangspunt is volgens Aspeslagh dat AH graag de beste kwaliteit groente en fruit aanbiedt. ,,Daarom hebben we in 2018 in tien winkels verspreid over het land een proef uitgevoerd met dry misting. Deze test is succesvol verlopen. Daarom gaan we het verder uitrollen. Naar verwachting hebben in de zomer zo’n 250 winkels het systeem.”

Maar wat doet het dan? En waarom zou je verpakte producten ‘bemisten’? ,,Het positieve effect zien we bij vrijwel alle producten, óók bij verpakte producten. Verpakkingen zijn vaak geperforeerd. Daar komt de mist doorheen. Zelfs zonder perforaties profiteren verpakte producten toch nog van het koeleffect.” Want dat is de essentie: koelen. ,, Overigens willen we", vult Aspeslagh aan, ,,wel toe naar minder plastic op onze groente- en fruitafdeling.” Dat is alleen niet altijd mogelijk. ,,Soms is het nodig om de kwaliteit en versheid van producten optimaal te houden.”

Angst voor legionella blijkt onterecht

Dan de angst voor legionella in stilstaand water. Volgens Aspeslagh is dat geen issue, want de producten worden niet natter met deze methode; ze verliezen alleen minder vocht en worden gekoeld. ,,De mist bestaat alleen uit heel fijne waterdeeltjes. Er worden geen andere stoffen aan toegevoegd. Het systeem is voorzien van een speciale waterbehandeling/filter. Dit werkt met omgekeerde osmose, die alle eventuele bacteriën en virussen uit het toevoerwater verwijdert. Hierdoor is het verdampte water altijd schoon.”

Bij een defect wordt de mist direct en automatisch uitgeschakeld, aldus de AH-woordvoerder. ,,Eenmaal per uur wordt het mistsysteem doorgespoeld en de buizen worden regelmatig schoongemaakt. Legionella ontstaat in stilstaand water en dat komt in ons systeem niet voor. Stilstaand water wordt ook voorkomen door een automatische waterklep, die zorgt dat het water uit het apparaat loopt bij een eventuele stroomuitval.”