Overslaan en naar de inhoud gaan

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
Registreer in 1 minuut
24Kitchen homepage

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
  • 24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
24K banner
24K banner
24kitchen tv
  1. Home
  2. Populair
  3. Bananen
De basis van koken

Bananen

Bananen
Bananen

De banaan is een vrucht van de bananenplant. De plant heeft een stam, waardoor hij op een boom lijkt, maar dit is een schijnstam. Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruidachtige. Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert.

Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt. Onder de tros hangt een eetbare bloem die wrang en een beetje zoet smaakt. In Azië wordt deze bloem rauw gegeten. De banaan wordt krom omdat de zwaartekracht er voor zorgt dat de tros naar beneden gaat hangen, terwijl de vruchten naar boven blijven groeien. Dit verschijnsel heet geotropie en heeft niets te maken met ‘naar het licht groeien’. Bananen worden geteeld in de tropen en subtropen op plantages. De belangrijkste exportlanden zijn Guatemala, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Ecuador en de Filippijnen. Er zijn meer dan driehonderd soorten bananen. Opvallende typen zijn de rode banaan, de appelbanaan, de bakbanaan, de golden banaan en de babybanaan. Vrijwel alle bananen die Nederland importeert zijn van het ras Cavendish.

Het telen van de Cavendish-banaan veroorzaakt milieuverontreiniging door het gebruik van een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Cavendish-bananen zijn erg gevoelig voor ziekten en schimmel en worden tijdens en na de oogst in overvloed behandeld met bestrijdingsmiddelen. Dit is belastend voor het milieu en de gezondheid van de mensen op en rond de plantages. Na de groeiperiode produceert de banaan natuurlijk ethyleen, waardoor het rijpingsproces in werking treedt. De bananen worden na transport extra blootgesteld aan ethyleen, om het rijpingsproces verder te versnellen.

Bananen bevatten eiwitten, koolhydraten en zelfs een kleine hoeveelheid vetten. Ze bevatten ook vitamine C, kalium, tryptofaan, magnesium en selenium. Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit twintig keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd. De banaan wordt daarom zoeter naarmate hij rijper wordt. Naast het eten van verse bananen en het verwerken van bananen in desserts en andere gerechten, wordt er van banaan een groen alcoholisch drankje gemaakt, genaamd Pisang Ambon. Ook bestaat er bananenchips.

Bananen hebben een sterke antivirale werking, zodat het rottingsproces wordt uitgesteld. Deze eigenschap zou goed werken tegen wratten. Ook een kater kan goed worden bestreden met een banaan, omdat de hoge dosis magnesium de hoofdpijn wegneemt en de bloedvaten ontspant. De aanwezige suikers fructose, glucose en sucrose geven het lichaam een energieboost.

Bekijk hier alle recepten met banaan.

Meer inspiratie

  • Bananen-cranberry smoothie
    Makkelijk
    10 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Miniatuurvoorbeeld

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Bananen-kokoscake
    135 min

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    rudolph

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. Stoofperen: 7x de lekkerste gerechten met stoofpeer
  2. Moet ik aardbeien in de koelkast bewaren?
  3. Zo bak je kip heerlijk mals en sappig
  4. Rucola: deze heerlijke gerechten kun je er mee maken
  5. Wetenschapper: zo manipuleer je jouw eten zodat je sneller vol zit
  6. Dit is het verschil tussen ontbijtspek en bacon
  7. Drink jij melk uit de supermarkt? Let dan hierop
  8. Van deze groente verwacht je niet dat er veel koolhydraten in zitten
  9. Kersthapjes
  10. Is spelt écht zo gezond? Keuringsdienst van Waarde zocht het uit
  11. Voedingsexpert geeft tips over vleesvervangers
  12. Dit zijn onze 'geheime' tips voor de lekkerste quiche
  13. Koken met munt
  14. Een paar dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over kauwgom
  15. 6 x de lekkerste zoete baksels
  16. Wauw! Deze 10 tosti-recepten wil je maken
  17. Heerlijke variaties op thee om zelf te maken
  18. 8 x recepten voor een doordeweekse dag
  19. 5 x de lekkerste recepten voor wentelteefjes
  20. Hoelang moeten groenten koken?

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Logo 24Kitchen
  • Receptenzoeker
  • Populair
  • TV Gids
  • TV Aanbieders
  • Contact
  • HTML Sitemap
  • Twitter (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Pinterest (externe link)
  • YouTube (externe link)
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Op interesse gebaseerde advertenties
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C