• Reflecteren

  • Beloon jezelf

  • Vraag hulp aan je omgeving

  • Aanpassen

  • Niet opgeven

Reflecteren

Het is goed om te kijken hoever je bent gekomen en wat er je sterke of zwakke punten zijn. Bedenk voor jezelf wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. Zo weet je waar je op moet letten en dat kan erg handig zijn voor de laatste loodjes. Ook is het slim om je vooruitgang bij te houden, want dat kan namelijk motiverend werken. Als jij tussendoor bijhoud wat je al hebt bereikt, zal dat je stimuleren om door te gaan.

Belonen

Er is helemaal niets mis met jezelf te belonen als je een mijlpaal hebt bereikt. Dit zorgt er namelijk voor dat je gemotiveerd blijft en zo blijf je plezier houden in het behalen van je doelen. Ben je een aantal kilo afgevallen of heb je een tussentijdsdoel bereikt? Geef jezelf dan een leuk boek cadeau of ga er gezellig een dagje op uit. Kies wel voor een beloning die je uiteindelijke doel niet in de weg zit. Wil je stoppen met roken? Dan is het uiteraard niet slim om een pakje sigaretten te kopen.

Vraag hulp aan je omgeving

Als je even in een dipje zit, is er niets fijner dan steun te zoeken bij je omgeving. Zij kunnen jou helpen om gemotiveerd te blijven. Als je de mensen om je heen op de hoogte stelt van wat je goede voornemens zijn, zullen zij daar rekening mee houden. Als je bijvoorbeeld een verjaardag hebt, kunnen ze jou een gezonder hapje aanbieden in plaats van een foute snack. Heb je vrienden of kennissen in je omgeving die hetzelfde voornemens willen behalen? Praat hier dan over met elkaar, want er is niets leuker dan samen je doelen bereiken. Zo kan je samen naar de sportschool gaan als jullie allebei willen afvallen.

Aanpassen

Heb je je goede voornemens nog niet bereikt zoals ze in je schema staan? Pas dan waar nodig wat doelen aan, want het is helemaal niet erg om er wat langer over te doen. Uiteindelijk kom je er wel en ze zeggen niet voor niets beter laat dan nooit. Het belangrijkste is dat jij je doelen haalt, ook al heb je daar dan wat meer tijd voor nodig. Veranderingen kunnen niet supersnel worden doorgevoerd. Dus het is helemaal niet gek als het je niet lukt bij de eerste poging.

Niet opgeven

Soms kan het erg lastig zijn om je goede voornemens te bereiken. Toch is het belangrijk om niet op te geven als er iets niet gaat zoals jij dat wilt. Focus je niet op de dingen die fout gaan, maar op de dingen die goed gaan. De volgende dag brengt namelijk weer nieuwe kansen met zich mee, waardoor jij het beter kan doen en verder kan gaan waar je was gebleven.